NBS zadržala referentnu kamatu na 4,25 odsto

NBS zadržala referentnu kamatu na 4,25 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 4,25 odsto, saopštila je centralna banka.

Izvršni odbor je ocenio da u trenutnim okolnostima postojeći stepen ekspanzivnosti monetarne politike obezbeđuje da se inflacija početkom sledeće godine vrati i stabilizuje u granicama cilja.

Prilikom donošenja odluke o zadržavanju referentne stope, Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, kao i očekivano slabljenje dezinflatornih pritisaka po osnovu svetskih cena primarnih proizvoda u narednom periodu.

S druge strane, smanjenju uticaja spoljnih rizika doprinose domaći faktori, pre svega postignuto i očekivano dalje smanjenje unutrašnje i spoljne neravnoteže.

Cene nafte i primarnih poljoprivrednih proizvoda na svetskom tržištu nastavljaju da se oporavljaju. To bi, uz očekivano povećanje inflacije u zoni evra i ubrzaniji oporavak ekonomske aktivnosti u Srbiji, trebalo da doprinese postepenom rastu međugodišnje inflacije u narednom periodu, ocenila je NBS.

Prema majskoj srednjoročnoj projekciji Narodne banke Srbije, inflacija bi u granice cilja trebalo da se vrati početkom sledeće godine, a zatim da nastavi kretanje na nivou od oko 3 odsto.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. jula.

Gdeinvestirati.com
Previous Beogradska berza: Pad nakon jučerašnjeg skoka, Belex15 oslabio 0,7%
Next Ruski ministar ekonomije: Privreda u stagnaciji, povratak na ranije stope rasta praktično nemoguć

You might also like

Najvažnije vesti

NOK: Priznavaće se neformalno obrazovanje, promene na tržištu rada

Nacionalni okvir kvalifikacija je u pripremi. Koristi bi trebalo da imaju učenici i studenti, ali i privreda. Priznavaće se neformalno obrazovanje, odnosno konkretna primenjiva znanja.

Makroekonomija

FED-ovo povećanje kamatne stope podiglo javni dug Srbije za 180 miliona evra

Predsednica američkog FED-a Janet Yellen je u sredu uveče dala dozvolu za povećanje referentne kamatne stope za 0,25 procentna poena, tačno nakon godinu dana od poslednjeg povećanja.

Najvažnije vesti

Eksplozije na briselskom aerodromu i u metrou, najmanje 28 ljudi poginulo, više desetina ranjeno

Dve eksplozije dogodile su se jutros na aerodromu u Briselu, pri čemu je najmanje 13 osoba poginulo, a 35 je teško povređeno. Ima žrtava i u eksploziji u metrou na