Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

Iako i dalje postoji rast prodaje na tržištu smartfona, on nije ni izbliza značajan kao što je to bio pre nekoliko godina.

Gartnerov izveštaj ističe da će se ovogodišnji rast svesti na jednu brojku. Globalna isporuka će iznositi 1,5 milijardi jedinica globalno, što je rast od 7% u odnosu na 1,44 milijarde iz prošle godine. Tržište je u 2015. godini imalo rast od 14,4%.

Potražnja je opala na brojnim tržištima, uglavnom zbog prezasićenosti. Severna Amerika i Evropa su već preplavljeni smartfonima, a čak i tržišta kao što je Kina više nemaju zahteve za telefonima kakve su imali nekada.

Gartner ističe i da bi pad isporuke telefona mogao biti posledica dugog životnog veka uređaja. Prosečno korišćenje smartfona sada iznosi između 2,2 i 2,5 godine, dok se bazični telefoni prosečno koriste preko tri godine. Indija je sada najveće rastuće tržište u smartfon industriji, tvrdi Gartner.

Izvor: GdeInvestirati/Benchmark
Previous Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke
Next Čedomir Janjić: Uskoro još radnih mesta

You might also like

Transport

Ryanair želi da do 2026. uvede besplatne letove

Putovanja kompanijom Ryanair mogla bi postati besplatna do 2026. godine, najavio je izvršni direktor niskobudžetne aviokompanije, a prenosi IBTimes.

Transport

Rolls-Royce otpušta 4.600 ljudi

Britanska kompanija “Rolls-Royce” saopštila je da će otpustiti 4.600 ljudi, uglavnom u Britaniji, u okviru plana o pojednostavljenju poslovanja i uštedi 400 miliona funti godišnje do kraja 2020. godine.

Kompanije

Rusija u vojnu industriju ulaže 16,7 mlijardi dolara

Program razvoja vojne industrije u periodu od 2016. do 2020. godine, Rusiju će koštati oko 1,1 bilion rubalja (16,7 milijardi dolara), prenela je ruska novinska agencija Tass izjavu ruskog vicepremijera