Evropske berze: Indeksi pali drugi dan zaredom

Evropske berze: Indeksi pali drugi dan zaredom

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi u četvrtak su trgovanje zatvorili u negativnoj teritoriji, drugi dan zaredom, pritisnuti padom cena sirovina.

Indeks berze u Londonu, FTSE100 izgubio je na vrednosti 1,10 odsto. Nemački DAX je oslabio 1,25 odsto, dok je francuski berzanski indeks CAC40 zatvorio u minusu 0,97 odsto.

Indeks berze u Milanu, MIB FTSE oslabio je 0,81 odsto a španski IBEX35 0,97 odsto.

Barel severnomorske nafte danas je u jednom trenutku koštao 52,86 dolara, što je cena kojom se poslednji put trgovalo u oktobru 2015. Ipak, tokom dana cena se spustila na 51,88 dolara za barel, što je 1,2 odsto niža cena u odnosu na juče. Američka WTI jeftinija je 74 centa, odnosno 1,4 odsto i trguje se za 5,49 dolara.

Među negativne faktore koji utiču na cene akcija u Evropi investitori izdvajaju slabiji dolar i povećanu nesigurnost uoči britanskog referenduma o članstvu u EU.

“Slabiji dolar , uopšte je loš za evropske kompanije a … zbog britanskog referenduma na srednji rok predstoji nam mnoštvo neizvesnosti”, kazao je Jerome Schupp, rukovodilac sektora analize u “SYZ Asset Management”.

Po njegovim rečima, očekivanja da Federalne rezerve neće u uskoro podizati kamatne stope vrši pritisak na finansijske akcije, prvenstveno akcije velikih evropskih banaka sa globalnom izloženošću.

Izvor:Agencije
Previous Ruski ministar ekonomije: Privreda u stagnaciji, povratak na ranije stope rasta praktično nemoguć
Next Tržišta valuta: Novozelandski dolar dobitnik dana, investitori imaju više poverenja u funtu nego u evro

You might also like

Najvažnije vesti

Ruska rublja među valutama sa najboljim učincima prema dolaru u ovoj godini

Očekuje se da će ruska rublja ovu godinu završiti kao jedna od najjačih valuta u svetu, budući da je samo brazilski real zabeležio bolji kurs prema dolaru od ruske valute.

Najvažnije vesti

OPEC-ov ćorsokak i tržište u rasulu

Sporazum OPEC razmatran u Dohi tokom vikenda na kraju je odbijen posebno od strane Saudijske Arabije koja je želela da uključi Iran. 

Berza

Produktna berza: Pšenica preskočila 20 dinara

Prva polovina nedelje donela je značajna rast cena uljarica i žitarica na Produktnoj berzi, dok je u drugoj polovini protekle nedelje došlo do manje korekcije cena.