Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke

Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke

Univerzitet u Calgaryju platio je hakerima 20.000 kanadskih dolara (oko 14.000 EUR) otkupnine da bi im vratili kontrolu nad serverima za elektronsku poštu.

Univerzitet se time izložio kritici jer ta odluka može da podstakne visokotehnološki kriminal.

“Univerzitet u Calgaryju je bio meta napada koji je pogodio njegov informativni sistem”, saopštio je Rektorat, ukazavši da su upravno i nastavno osoblje, kao i studenti, deset dana bili bez elektronske pošte.

Pošto je Univerzitet “platio otkup od gotovo 20.000 dolara” u digitalnoj valuti bitcoin, operater informacionih usluga Univerziteta je dobio šifre pomoću kojih je deblokirao servere.

“Nema indicija da su lični podaci ili podaci Univerziteta objavljeni na internetu”, kaže Rektorat.

Policija Calgaryja vodi istragu tog cyber napada koji je deo sve učestalije takve prakse protiv preduzeća, državnih službi i pojedinaca.

Linda Dalgetty, finansijska i administrativna direktorica Univerziteta, brani odluku da se plati otkupnina da bi se izbegle prevelike posledice napada na ugled i rad naučnih istraživača.

“Mi vodimo istraživanja svetske klase (…) i nismo hteli da ostanemo bez rezultata rada tokom čitavog životnog veka svojih zaposlenih”, rekla je ta zvaničnica.

Taj stav je kritikovao David Shipley, strateški direktor Univerziteta u New Brunswicku, koji smatra da odluka da se plati otkup, “dovodi u opasnost druge kanadske škole”.

Mark Nunnikhoven, direktor firme za informatičku bezbednost Trend Micro, smatra da će biti “sve više i više napada te vrste”.

“Nema sumnje da je Univerzitetu u Calgaryju ta odluka bila teška” objasnio je on na mreži LinkdIn, ne kritikujući odluku.

Svakako se ne preporučuje platiti otkup da se ne bi podsticali hakeri, rekao je on. Ali, ispunjavanje uslova hakera može se objasniti time što oteti “podaci mogu biti izuzetno vredni i od vitalnog značaja za vaše poslovanje”.

Previous Konsolidovani prihod Metalca u 2015. dostigao 7,3 milijardi dinara
Next Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

You might also like

Društvo 0 Comments

San Marino dobija prvu evropsku 5G mrežu do kraja 2018. godine

Čini se kako će mala državica na Apeninskom poluostrvu, San Marino, preduhitriti i optimističnu izjavu o dostupnosti brzih 5G mobilnih mreža tokom 2019. godine koju je iznela organizacija 5G New

Društvo 0 Comments

SAD pretekle Švajcarsku i postale najbogatija zemlja sveta

Švajcarska je zbačena sa trona najbogatije zemlje sveta. Pobedile su je Sjedinjene Američke Države, kako se navodi izveštaju u Global Wealth Report 2016., koji je predstavila osiguravajuća kuća Allianz.

Društvo 0 Comments

Kuba: Otvorena pijaca za prodaju na veliko, cene niže 30 odsto

Zvaničnici na Kubi otvorili su prvu pijacu za prodaju na veliko u ekonomiji u kojoj dominiraju državne firme.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply