Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke

Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke

Univerzitet u Calgaryju platio je hakerima 20.000 kanadskih dolara (oko 14.000 EUR) otkupnine da bi im vratili kontrolu nad serverima za elektronsku poštu.

Univerzitet se time izložio kritici jer ta odluka može da podstakne visokotehnološki kriminal.

“Univerzitet u Calgaryju je bio meta napada koji je pogodio njegov informativni sistem”, saopštio je Rektorat, ukazavši da su upravno i nastavno osoblje, kao i studenti, deset dana bili bez elektronske pošte.

Pošto je Univerzitet “platio otkup od gotovo 20.000 dolara” u digitalnoj valuti bitcoin, operater informacionih usluga Univerziteta je dobio šifre pomoću kojih je deblokirao servere.

“Nema indicija da su lični podaci ili podaci Univerziteta objavljeni na internetu”, kaže Rektorat.

Policija Calgaryja vodi istragu tog cyber napada koji je deo sve učestalije takve prakse protiv preduzeća, državnih službi i pojedinaca.

Linda Dalgetty, finansijska i administrativna direktorica Univerziteta, brani odluku da se plati otkupnina da bi se izbegle prevelike posledice napada na ugled i rad naučnih istraživača.

“Mi vodimo istraživanja svetske klase (…) i nismo hteli da ostanemo bez rezultata rada tokom čitavog životnog veka svojih zaposlenih”, rekla je ta zvaničnica.

Taj stav je kritikovao David Shipley, strateški direktor Univerziteta u New Brunswicku, koji smatra da odluka da se plati otkup, “dovodi u opasnost druge kanadske škole”.

Mark Nunnikhoven, direktor firme za informatičku bezbednost Trend Micro, smatra da će biti “sve više i više napada te vrste”.

“Nema sumnje da je Univerzitetu u Calgaryju ta odluka bila teška” objasnio je on na mreži LinkdIn, ne kritikujući odluku.

Svakako se ne preporučuje platiti otkup da se ne bi podsticali hakeri, rekao je on. Ali, ispunjavanje uslova hakera može se objasniti time što oteti “podaci mogu biti izuzetno vredni i od vitalnog značaja za vaše poslovanje”.

Previous Konsolidovani prihod Metalca u 2015. dostigao 7,3 milijardi dinara
Next Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

You might also like

Društvo

Nemačka – zemlja u čiju budućnost se ne sumnja

Poslovno poverenje u Nemačkoj je poraslo na novi rekord, jer je optimizam povodom budućeg poslovanja neutralisao nešto pesimističniju procenu aktuelne situacije. 

Tema dana

Nova minimalna cena rada biće poznata u ponedeljak

Predlog povećanja minimalne cene rada u Srbiji još se usaglašava i verovatno će odluka biti saopštena 10. septembra, posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, rekao je predsednik Unije poslodavaca Srbije Srđan Drobnjaković.

Društvo

Privatne penzije uplaćuje 9,2 odsto zaposlenih u Srbiji

Privatne penzije u Srbiji na kraju prvog tromesečja ove godine uplaćivalo je 186.769 korisnika, što je 9,2 odsto ukupno zaposlenih, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).