Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke

Cyber kriminal: Kanadski univerzitet platio otkupninu za podatke

Univerzitet u Calgaryju platio je hakerima 20.000 kanadskih dolara (oko 14.000 EUR) otkupnine da bi im vratili kontrolu nad serverima za elektronsku poštu.

Univerzitet se time izložio kritici jer ta odluka može da podstakne visokotehnološki kriminal.

“Univerzitet u Calgaryju je bio meta napada koji je pogodio njegov informativni sistem”, saopštio je Rektorat, ukazavši da su upravno i nastavno osoblje, kao i studenti, deset dana bili bez elektronske pošte.

Pošto je Univerzitet “platio otkup od gotovo 20.000 dolara” u digitalnoj valuti bitcoin, operater informacionih usluga Univerziteta je dobio šifre pomoću kojih je deblokirao servere.

“Nema indicija da su lični podaci ili podaci Univerziteta objavljeni na internetu”, kaže Rektorat.

Policija Calgaryja vodi istragu tog cyber napada koji je deo sve učestalije takve prakse protiv preduzeća, državnih službi i pojedinaca.

Linda Dalgetty, finansijska i administrativna direktorica Univerziteta, brani odluku da se plati otkupnina da bi se izbegle prevelike posledice napada na ugled i rad naučnih istraživača.

“Mi vodimo istraživanja svetske klase (…) i nismo hteli da ostanemo bez rezultata rada tokom čitavog životnog veka svojih zaposlenih”, rekla je ta zvaničnica.

Taj stav je kritikovao David Shipley, strateški direktor Univerziteta u New Brunswicku, koji smatra da odluka da se plati otkup, “dovodi u opasnost druge kanadske škole”.

Mark Nunnikhoven, direktor firme za informatičku bezbednost Trend Micro, smatra da će biti “sve više i više napada te vrste”.

“Nema sumnje da je Univerzitetu u Calgaryju ta odluka bila teška” objasnio je on na mreži LinkdIn, ne kritikujući odluku.

Svakako se ne preporučuje platiti otkup da se ne bi podsticali hakeri, rekao je on. Ali, ispunjavanje uslova hakera može se objasniti time što oteti “podaci mogu biti izuzetno vredni i od vitalnog značaja za vaše poslovanje”.

Previous Konsolidovani prihod Metalca u 2015. dostigao 7,3 milijardi dinara
Next Gartner: Ove godine će se rast prodaje smartfona svesti na ispod 10%

You might also like

Društvo 0 Comments

SAD: Poslodavci smanjili broj radnih mesta

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni porast u više od pet godina.

Društvo 0 Comments

Izveštaj S&P: Rejting država nastalih raspadom SFRJ nakon 25 godina lošiji od početnog

U izveštaju pod nazivom “Bivše jugoslovenske republike 25 godina nakon pada Jugoslavije. Gde su sada?”, rejting agencija Standars&Poor’s (S&P) je objavila da je većina država koje su nastale na tome

Društvo 0 Comments

Forbes proglasio Michaela Jordana najplaćenijim sportistom svih vremena

Legendarni košarkaš Chicago Bullsa Michael Jordan, najplaćeniji je sportista svih vremena, s prihodom od 1,7 milijardi dolara, javlja Anadolija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply