Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

Azijske berze: Oprezna trgovina, blagi skok indeksa

Na azijskim berzama u četvrtak se trguje oprezno, pri čemu slabljenje dolara podstiče rast cena sirovina, što pozitivno utiče na rudarski i energetski sektor.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1 odsto, dok su cene akcija u Južnoj Koreji i Australije oslabile između 0,2 i 0,4 odsto. Zbog praznika, danas se na berzama u Šangaju i Hong Kongu ne radi, dok su berzanski indeksi u Singapuru i na nekim drugim tržištima blago porasli, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u blagom plusu.

Tokijski Nikkei indeks oštro je pao zbog jačanja japanskog jena jer to loše utiče na japanske izvoznike, s obzirom da zbog toga slabi cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

S druge strane, niži kurs dolara podstiče rast cena sirovina, što podržava akcije u rudarskom i energetskom sektoru.

Jutros je cena nafte na američkom tržištu dostigla 51,67 dolara po barelu, najviši nivo za 11 meseci, dok je na londonskom tržištu barel poskupeo na 52,86 dolara, dostigavši najvišui nivo od oktobra prošle godine.

Ulagače je jutros iznenadila južnokorejska centralna banka smanjenjem ključne kamatne stope na rekordno niskih 1,25 odsto zbog niske inflacije i stagnacije izvoza.

foto: stream.org

foto: stream.org

To bi trebalo podstaći ekonomski rast, no cene akcija u Južnoj Koreji nisu jutros porasle jer ulagače zabrinjava slabost tamošnje industrije brodogradnje koja je u velikim problemima zbog usporavanja rasta globalne ekonomije.

“Mnogi su očekivali povećanje kamata američkog Feda u junu ili julu, no nakon slabih pokazatelja s tamošnjeg tržišta rada, to je manje verovatno. Južnokorejske monetarne vlasti verovatno smatraju da je smanjenje njihovih kamata sigurnije pre poteza Feda”, kaže Lee Sur-bee, analitičar u firmi Samsung Securities.

A kako su splasnula očekivanja da će američka centralna banka povećati kamate pre jeseni, dolar je i jutros pod pritiskom.

Jutros je kurs američke prema japanskoj valuti pao na 106,64 jena, nedaleko najniži nivo za mesec dana, dok je juče u ovo doba iznosio 107,05 jena.

Dolar je oslabio i prema evropskoj valuti, pa je cena evra dostigla 1,1415 dolara, najviši nivo u mesec dana, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1370 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Slabljenje dolara podstaklo investitore
Next RTB Bor: Moguć otpis 90 odsto starog duga

You might also like

Berza

Dinar miruje, srednji kurs 118,0507

Dinar će danas biti prema evru na približno istom nivou kao juče i zvanični srednji kurs iznosiće 118,0507 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina oprezna

Na većini azijskih berza u četvrtak su indeksi porasli, nakon oštrog pada prehodnog dana, no slabost cena sirovina drži ulagače na oprezu, dok je dolar malo ojačao.

Berza

Morgan Stanley: Kupite ove akcije posle Brexita

Akcije nekih američkih kompanija ostvariće dobre performanse zbog iznenađujućeg rezultata referenduma u Britaniji, piše u poruci klijentima Morgan Stanley.