Za neuredne klijente nema čekova

Za neuredne klijente nema čekova

Građane koje ček odvedu u nedozvoljeni minus čeka kazna, a osim visoke kamate banka im zabranjuje da narednih mesec dana uzimaju čekove.

Da biste svakog meseca dobili čekove, koji su zbog nulte kamate sve popularnije sredstvo plaćanja, morate biti više nego uredan klijent u banci.

Sve više banaka, naime, počelo je da kažnjava svoje klijente ukoliko zbog čekova uđu u nedozvoljeni minus. Pored visoke kamate koja mesečno iznosi čak i do 5,8 odsto (70 odsto godišnje), banke im zabranjuju uzimanje novih čekova tokom 30 dana. Na njih stavljaju embargo bez obzira na to koliko novca imate na računu.

banke

– Bankama je ulazak u nedozvoljeni minus signal da je klijent u ozbiljnom finanijskom problemu, a to nikome nije u interesu. Embargom na čekove praktično ih podsećaju da “neuredni” klijenti moraju da snose posledice – kažu u jednoj banci.

Napominju i da sve više građana ulazi u nedozvoljen minus upravo zbog čekova. Najčešći razlog je nedostatak novca, ali se često dešava i da građani zaborave da im ček na naplatu dospeva krajem meseca kada je račun uglavnom “počišćen”.

– Zato je bolje da čekove puštate početkom meseca kada je račun u zelenom – savetuju u banci.

Izvor: GdeInvestirati/Blic
Previous Vučić: Iza rušenja u Savamali stoje najviši organi gradske vlasti Beograda
Next Danska: Sve više ljudi želi referendum o članstvu u EU

You might also like

Penzije

Od 2017. godine dodatnih šest meseci za penzionisanje

Ukoliko građani žele da ostvare pravo na penziju po uslovima iz ove godine, trebalo bi da raskinu radni odnos najkasnije 30. decembra, a podnošenje zahteva od 1. januara i kasnije

Lične finansije

Nemačka rešila problem nejednakih plata muškaraca i žena

Nemačka vlada odobrila je danas nacrt zakona koji ima za cilj da osigura da žene i muškarci budu jednako plaćeni za jednake poslove.

Lične finansije

Kamate na keš kredite niže za trećinu

U poslednjih nekoliko meseci banke su snižavale kamatne stope na keš kredite. Ovo znači i jeftinije zaduživanje za građane.