Wall Street: S&P 500 blizu rekorda

Wall Street: S&P 500 blizu rekorda

Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni jer su ulagači oprezni, s obzirom da se S&P 500 indeks primakao rekordnim nivoma.

Dow Jones ojačao je 0,10 odsto, na 17.938 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,13 odsto, na 2.112 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,14 odsto, na 4.961 bod. Blagi rast Dow Jones i S&P 500 indeksa ponajviše se zahvaljuje rastu cena akcija u energetskom sektoru za 2,1 odsto, nakon što su cene nafte dostigle najviše nivoe u ovoj godini.

S druge strane, oštro su pale cene akcija u biotehnološkom sektoru, 2,5 odsto, nakon nekoliko loših vesti iz kompanija iz tog sektora, među kojima i Biogena.

Analitičari kažu kako na tržištu vlada dobro raspoloženje jer su nakon komentara predsednice američke centralne banke Janet Yellen u ponedeljak splasnula nagađanja da će Fed već za koji mesec povećati ključne kamatne stope.

Još nedavno smatralo se da postoje veliki izgledi da će Fed povećati kamate u junu ili julu no nakon slabih izveštaja s američkog tržišta rada i komentara predsednice Feda malo je verojatno da će kamate biti povećane pre jeseni. A niska cena novca ide u prilog tržištu akcija.

berza

S&P 500 indeks dostigao je juče novi najviši nivo za sedam meseci, pa je sada samo 20-ak bodova udaljen od najvišeg nivoa u istoriji, dostignute u maju prošle godine.

“Na tržištu se sada najviše prati hoće li S&P dostići rekordni nivo. Probijemo li taj nivo, na tržište bi se mogao sliti sveži novac od ulagača koji su se dosad držali po strani, a sada bi se mogli uključiti na tržište u strahu da ne propuste mogući dalji uspon cena akcija”, kaže Michael Sheldon, direktor u firmi Northstar Wealth Partners.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim su berzama vlasnika juče zamenile 6,4 milijarde akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 6,9 milijardi.

I na evropskim su berzama cena akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto, na 6.284 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 1,65 odsto, na 10.287 bodova, a pariski CAC 1,19 odsto, na 4.475 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Bivši šef kompanije Barclays prodavao tajne vodoinstalateru
Next Azijske berze: Nove naznake slabljenja kineske ekonomije, dolar pod pritiskom

You might also like

Svetske berze

Ruska rublja pobednik na valutnim tržištima, stručnjaci predviđaju rast i u 2017. godini

Vrednost ruske rublje u 2016. godini porasla je 20,1% prema američkom dolaru, a 24,7 odsto u odnosu na evro.

Berza

Wall Street: Geopolitička napetost oslabila indekse

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago pale jer su ulagači suzdržani zbog geopolitičkih napetosti i skorašnjeg početka sezone objava kvartalnih poslovnih izveštaja kompanija.

Berza

Evropske berze: Oprezna trgovina nakon dvonedeljnog pada cena

Na europskim berzama u četvrtak ujutro trguje se oprezno, nakon pada cena akcija dva dana zaredom, jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije dok ne vide kako će se u