Pad funte zbog mogućeg Brexita

Pad funte zbog mogućeg Brexita

Juče je britanska funta pala na tronedeljni minimum pošto su dve ankete pokazale da je više glasača za izlazak zemlje iz Evropske unije nego za ostanak, preneo je Bloomberg.

Zbog rezultata novih anketa opet se strahuje da bi referendum 23. juna u Velikoj Britaniji mogao da izazove haos na svetskim tržištima i smanji poverenje u Evropsku uniju.

Banka Engleske saopštila je da neizvesnost oko referenduma ugrožava privredni rast Velike Britanije, dok su medjunarodne institucije poput Medjunarodnog monetarnog fonda u Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj upozorile na kobne posledice izlaska Velike Britanije iz EU.

Anketa YouGov za televiziju ITV pokazala je da bi 45 odsto podržalo izlazak, dok je 41 odsto za ostanak u EU.

Zajedno s funtom u odnosu na dolar je oslabio i evro usled zabrinutosti da bi Brexit ugrozio trgovinu, ali i ohrabrio druge članice da traže pregovore o uslovima članstva.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Austrija: Tražioci azila koštali 421 milion evra
Next Evropska komisija: Predstavljena revidirana šema Plave karte

You might also like

Dinar stabilan, u sredu 123,84 dinara za evro

Vrednost dinara neznatno se promenila i zvanični srednji kurs za sredu iznosi 123,8359 dinara za evro, saopštila je Narodna banka Srbije.

Sastanak u Dohi oborio ruske berze i rublju

Pad berzanskih indeksa u Rusiji posledica je neuspešnih pregovora proizvođača nafte na jučerašnjem sastanku u Dohi.

Svetske berze 0 Comments

Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Druga polovina 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji.  

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply