John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe

John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe

Razvoj situacije nije pogodan za trgovce američkim dolarom i za investitore u strane valute uopšte.

 

Foto:www.kobi-efor.com.tr

Foto: John Hardy

 

Autor: John Hardy, Saxo banka

Direktor sektora Strategije na deviznom tržištu

 

 

 

Moj omiljeni naslov koji se pojavio posle katastrofalnog izvještaja prošlog petka o stanju zaposlenosti u SAD je onaj Bloombergovog kolumniste Lize Abramovic (Lisa Abramowicz) proglašavajući da ” Fed nema ideju baš kao i vi ” o putanji američke ekonomije. I naravno, nije teško ukazati na netačnost u prethodnim ekonomskim predviđanjima Fed-a. Ali ovog puta, Fed ima posebno akutnu situaciju u kojoj izgleda smešno zbog izbora trenutka u njihovom nedavnom pokušaju da promovišu dva do tri potencijalna povećanja kamatne stope ove godine, kada je tržište nerado sa visokom verovatnoćom čak uračunalo cenu jednog skoka kamatne stope. Ali s obzirom na veoma jasan pokazatelj da Fed jako želi da poveća stopu, tržište je odlučio da pogura dolar naviše u poslednjih nekoliko nedelja, računajući da bi pozitivni podaci mogli omogućiti Fed-u da se pokrene u junu ili zasigurno tokom sastanka FOMC u julu.

 

Foto: Janet Yellen

Foto: Janet Yellen

Međutim, čak iako tržište nerado maršira u ritmu Fed muzike, očekivanja od kamatne stope nikada nisu uračunala dva puna povećanja stope, i nadalje, tržište je nastavilo i nastavlja dalje da veruje da američke stope apsolutno ne idu ni u kakvom smeru.

Čak iako su FOMC projekcije na sastanku u martu predlagale normalizaciju politike kamatnih stopa na 3,0% do kraja 2018. godine, a bile su zasnovane na osnovu projekcije srednje vrednosti, najpomirljiviji FOMC prognostičari su za isti vremenski okvir predvideli 2,0%. Tržište govori o 1,0%. A kriva SAD prinosa, čak iako tržište ostaje nevoljno da uračuna cenu povećanja stope, nastavlja da se brzo poravnava dok niski prinosi padaju i padaju. Ni jedan signal nije više povezan sa rizikom od recesije od ravne ili obrnute krive prinosa i ove najnovije serije podataka, zajedno sa slabim rastom u prvom kvartalu, slabom dobiti kompanija i anemičnom ekspanzijom sektora usluga u SAD koje su dale konačne obrise rizika od recesije.

 

Loš period za investitore u strane u valute

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Foto:www.dailyreckoning.com.au

Razvoj situacije nije pogodan za trgovce američkim dolarom i za investitore u strane valute uopšte. Dodatna slabost dolara bi mogla da bude na pomolu, ali s obzirom na to kako je tržište slabo reagovalo na pokušaj Fed-a u obezbeđivanju agresivnih smernica na početku, izgleda da nema dovoljno goriva da se sprovede takav potez.

Isto tako, dolar mora da raste u odnosu na nešto, ali u odnosu na šta? Obično bismo se okrenuli visokom prinosu, naročito drugih valuta zemalja u razvoju, ali su takvi potezi u velikoj meri u vezi sa sklonošću ka riziku, koja verovatno neće cvetati ukoliko se bude očekivalo da SAD skliznu u recesiju.

Pa čak i ako globalna tržišta budu stabilna, najatraktivnije valute razvijenih tržišta po prinosu, australijski i novozelandski dolari, su doživele da se poslednjih nekoliko meseci istope njihove prednosti, jer je stopa inflacije pala uoči usporavanja rasta ovih privreda koje su u velikoj meri vezane za robu. Centralna banka Novog Zelanda će na sastanku u četvrtak najverovatnije smanjiti referentnu kamatnu stopu na rekordno niskih 2,00%, sa dodatanim smanjenjem kamatnih stopa na narednim sastancima centralnih banaka Novog Zelanda i Australije, čime će se prednost držanja ovih valuta znatno smanjiti.

Foto:www.businessinsider.com

Foto:www.businessinsider.com

Kada je reč o ostalim vodećim valutama, Evropa robuje referendumu u Velikoj Britaniji 23. juna, a i Japan će neminovno negodovati zbog novih mera politike u borbi protiv rizika deflacije, ako odnos između dolara i jena dostigne najniži godišnji nivo. Optimisti će istaći da je američka ekonomija doživela nekoliko perioda blažeg usporavanja poslednjih godina, i da nije potpuno potonula u recesiju a da će ovaj loš izveštaj o stanju zaposlenosti biti brzo ignorisan, ako izveštaji u junu i julu pokažu preporod, omogućavajući dolaru da se oporavi.

Ako Sjedinjene Države potonu u recesiju, možda ćemo biti svedoci potpuno novog poglavlja globalnih valutnih ratova, manje kada je reč o Americi nego o ostalim vodećim valutama, naročito zbog toga što bi Sjedinjene Države mogla da omete kampanja za američke predsedničke izbore koju obeležava najviše sukoba u modernom sećanju.

 

Foto: John Hardy, thenational.ae

Foto: John Hardy, thenational.ae

John J. Hardy završio je studije na Univerzitetu u Teksasu u Ostinu s najvišim ocenama. Na različitim pozicijama u Saxo Bank u FX Strategy i Asset Management sektorima radi od 2002. godine. Njegovu popularnu i često citiranu kolumnu “FX Update” prati veliki broj čitalaca, klijenata Saxo Banke, medija i trejdera. Redovan je gost televizijskih emisija na mrežama CNBC, CNBC Arabia i Bloomberg u ulozi komentatora.

 

 

 

Izvor: Gdeinvestirati
Previous Obveznice Srbije pet puta isplativije od oročene štednje
Next Ekonomisti: Dobri pokazatelji privredne aktivnosti u Srbiji

You might also like

Metalac najavio dividendu od 155 dinara i raspodelu akcija iz dobiti

Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 27. maj, predloživši da se akcionarima odobri isplata dividende u bruto iznosu od 155 dinara što na trenutnoj ceni daje

Najvažnije vesti 0 Comments

Dojava o bombi u zgradi “Air Serbia” bila lažna

Dojava o bombi u poslovnoj zgradi na Novom Beogradu u kojoj se nalazi sedište kompanije “Air Serbia” bila je lažna, a policija nije pronašla eksplozivnu napravu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srpska privreda u 2016. ostvarila profit od 229,3 milijardi dinara

Državni sekretar Dragan Stevanović  je tokom predstavljanja godišnjeg Biltena finansijskih izveštaja za 2016. godinu na konferenciji za novinare u Agenciji za privredne registre rekao da srpska privreda beleži rast u

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply