“Igre” u Istočnom kineskom moru: Kineski lovac “nebezbedno” presreo američki špijunski avion

“Igre” u Istočnom kineskom moru: Kineski lovac “nebezbedno” presreo američki špijunski avion

Kineski borbeni avion je izveo “nebezbedno” presretanje američkog špijunskog aviona u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Istočnog kineskog mora, potvrdio je zvaničnik Pacifičke komande SAD, dodajući da se radi o drugom takvom incidentu za mesec dana.

U presretanju su učestvovali kineski lovac J-10 i američki izviđački avion RC-135, izjavio je američki zvaničnik.

Incident se desio u utarak, upravo u vreme kada je američki državni sekretar John Kerry u Pekingu učestvovao na godišnjem američko-kineskom strateškom i ekonomskog dijaloga u Pekingu.

Tokom dvodnevnog samitaa dve vodeće globalne sile su uglavnom razgovarale o temama o kojima postoji neka saglasnost: poput klimatskih promena, globalnih vanrednih zdravstvenih situacija i ograničenja širenja nuklearnog naoružanja, uključujući nedavno jačanje sankcija protiv Severne Koreje zbog njenog programa razvoja nuklearnog oružja., prenose agencije.

Odnosi između Kine i SAD-a su “najvažniji na svetu”, istakao je američki državni sekretar pre susreta sa kineskim liderom Xi Jinpingom.

Ali, John Kerry i kineski državni savetnik Yang Jiechi koji vodi glavnu reč u kineskoj spoljnoj politici nagovestili su da i dalje postoje nesuglasice u stavovima dve sile.

Napetosti o Južnom kineskom moru nad kojim Kina traži potpunu suverenost, potvrdio je Kerry, bile su predmet sveobuhvatne diskusije.

“Ponovio sam podršku Sjedinjenih Država mirnom načinu rešavanja tog problema kroz pregovore”, rekao je Kerry i izrazio “zabrinutost” Washingtona prema “bilo kakvoj jednostranoj inicijativi”, aludirajući na “militarizaciju” koju Kina provodi na ostrvima na koje pravo polažu i druge zemlje.

Yang je odmah uzvratio da Peking poštuje slobodu plovidve i preleta preko teritorije Južnog kineskog mora i pozvao SAD “da se drži svog obećanja da neće zauzimati stav u teritorijalnim sporovima u oblasti”.

Kina tvrdi da ima suverenitet nad celimobalnim delom Tihog okeana. Vijetnam, Filipini, Malezija, Brunej i Tajvan takođe tvrde da imaju prava na neka ostrva i grebene u Južnom kineskom moru.

Izvor:Agencije
Previous Evropska komisija: Predstavljena revidirana šema Plave karte
Next Gazprom investira 1,5 milijardi dolara u kirgistanske gasovode

You might also like

Geopolitika

Nemački šef diplomatije kritikovao vežbe NATO na istoku Evrope

Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Walter Steinmeier kritikovao je NATO vežbe u Istočnoj Evropi, ocenivši ih kao “ratnohuškačke”.

Geopolitika

Sirija: Suspendovana radna grupa za humanitarnu pomoć, EU traži hitan prekid borbi u Alepu

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je danas da nijedan konvoj sa humanitarnom pomoći od početka avgusta nije stigao do oblasti u Siriji koje su pod opsadom

Geopolitika

EU preti Washingtonu uvođenjem tarifa od 300 milijardi dolara

Brisel preti Washingtonu uvođenjem tarifa u iznosu od 300 milijardi dolara na američki uvoz.