Ekonomisti: Dobri pokazatelji privredne aktivnosti u Srbiji

Ekonomisti: Dobri pokazatelji privredne aktivnosti u Srbiji

Privredna aktivnost u Srbiji je porastu, a prvi put dešava se da izvoz raste mnogo brže nego uvoz, rečeno je na predstavljanju novog broja časopisa Makroekonomske analize i trendovi-MAT u Privrednoj komori Srbije.

Ekonomista Stojan Stamenković rekao je da su u porastu najvažniji pokazatelji – odnosno da raste industrijska proizvodnja, posebno prerađivačka industrija, izvoz i investicije.

“Izvoz raste mnogo brže nego uvoz i bitno se povećava pokrivenost uvoza izvozom”, rekao je Stamenković novinarima i dodao da raste trgovina u prometu na malo.

Ekonomisti ukazuju da nikada do sada nije zabelezeno takvo pokriće uvoza izvozom.

Kako je naveo Stamenković, urađena je i prva procena investicija, ali nju, kako kaže, treba uzeti sa izvesnom rezervom. Prema njoj investicije rastu oko osam odsto, dodao je.

Ekonomista Miladin Kovačević ukazuje da se i u drugom kvartalu godine može očekivati rast BDP do tri odsto, međugodišnje.

“BDP u prvom kvartalu povećan je za 3,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine i vođen je pre svega izvozom, ali podržan i od rasta investicija i potrošnje”, navode ekonomisti i ističu da su to dobri pokazatelji.

Ekonomista Ivan Nikolić naveo je da podaci pokazuju da je makroekonomski okvir izuzetno povoljan i da su svi indikatori manje više u porastu, kao i da se taj rast ubrzava.

U novom broju MAT-a navodi se da je ukupna industrijska proizvodnja u prva četiri meseca na međugodišnjem nivou povećana za 9,9 odsto.

Međugodišnji rast proizvodnje prerađivačke industrije je vrlo intenzivan, navode ekonomisti i ističu da je za četiri meseca iznosio 7,8 odsto, a u aprilu 11 odsto.

Što se tiče oblasti, od 18 njih, desezonirani indeks je u aprilu bio manji nego u prethodnom mesecu samo u dve i to proizvodnji duvanskih proizvoda i farmaceutskoj industriji.

U ostalih 16 oblasti taj indeks je rastao, navodi se u MAT-u.

Rast prometa u trgovini na malo poduprt je i rastom zarada.

U period januar-april prosečne zarade su međugodišnje porasle za 5,4 odsto.

U tom okviru zarade u privatnom sektoru su povećane za 9,2 odsto, a u javnom za 2,8 odsto.

Ekonomisti ukazuju da je obzirom na porast broja zaposlenih u privatnom i pad u javnom sektoru masa zarada u privatnom rasla brže 10,7 odsto, a u javnom sporije nego prosečne zarade.

Ekonomisti navode i da se na osnovu dinamike prihoda i rashoda budžeta u prva četiri meseca 2016. godine može zaključiti da nema problema u pogledu fiskalne konsolidacije.

U toku aprila ostvareni su prihodi na nivou od 85,9 milijardi dinara, što je za oko 12 milijardi više nego tokom marta.

Najveće povećanje u odnosu na mart pokazuju poreski prihodi, odnosno prihodi od poreza na dodatu vrednost.

Ekonomisti su ukazali i da je ICT sektor domaće ekonomije koji poslednjih godina beleži uzlet sa potenicjalom za još značajniji rast.

Izvor:Tanjug
Previous John Hardy: Slabost dolara bi mogla brzo da prođe
Next Dogovorena šira saradnja Rusije i Izraela

You might also like

Makroekonomija

Fondacija Billa Gatesa investira u Afriku 5 milijardi dolara

U narednih pet godina fondacija će investirati još pet milijardi dolara u Afriku, izjavio je Bill Gates, jedan od osnivača kompanije Microsoft.

Makroekonomija

Trgovinski deficit Srbije porastao za 27,7 odsto

Spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva dva meseca ove godine iznosila je 5,48 milijardi evra, što je 34,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine, objavio je danas Republički

Makroekonomija

Pravi trenutak za ulaganje: Velike Zapadne kompanije ubrizgavaju milijarde dolara u Rusiju

Neke velike strane kompanije su uverene da će ekonomija Rusije uskoro izaći iz recesije. Veliki trgovci, poput švedske Ikee i francuske “Leroy Merlin” ubrizgavaju milijarde dolara u nove prodavnice i