Cena nafte i dalje iznad 50 dolara za barel

Cena nafte i dalje iznad 50 dolara za barel

Cene nafte su se održale iznad kote od 50 dolara za barel u današnjem trgovanju u Aziji, pošto trgovci čekaju američke podatke o zalihama “crnog zlata”, a slab dolar i dalje utiče na rast tražnje za tom sirovinom. 

Američka “laka” nafta WTI za isporuke u julu ojačala je za 11 centi na 50,47 dolara po barelu, dok je severnomorska sirova nafta “brent” za isporuku u avgustu porasla za tri centa na 51,47 dolara, prenosi agencija AFP.

“Cena WTI sirove nafte je zaključena na nivou iznad 50 dolara prvi put u osam meseci, što je rezultiralo podizanjem optimizma na energetskom tržištu”, navodi Margaret Yang, analitičar kompanije CMC Markets u Singapuru.

Foto:www.i.cbc.ca

Foto:www.i.cbc.ca

Tržište očekuje da će podaci američkog Ministarstva energetike pokazati dalji nedeljni pad zaliha sirove nafte nakon nedavnog smanjenja, procenjujući da će one oslabiti za novih 3,25 miliona barela, dodala je Margaret Yang u komentaru.

Cene nafte su zabeležile eksplozivan rast sa istorijskog minimuma iz januara i februara ove godine, kada su u slobodnom padu dotakle dno na nivou od blizu 25 dolara za barel, što nije zabeleženo još od 2003. godine.

Međutim, ova sirovina je i dalje daleko od najvišeg cenovnog nivoa od preko 100 dolara za barel, na kom je bila sredinom 2014. godine, pre nego što je došlo do ekonomskog usporavanja i prezasićenosti ponude.

Slabost američkog dolara je takođe ključni faktor za ovonedeljni skok nafte.

Šefica američkih Federalnih rezervi Janet Yellen rekla je u poneđeljak da je, uprkos slabim pokazateljima o otvaranju novih radnih mesta u SAD, američka privreda na putu oporavka, i da će bilo kakvo povećanje troškova zaduživanja biti postepeno.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Sunčana dolina - novo stambeno naselje na Kosovu
Next Renesansa sirovina: U ovoj godini roba isplativija od valuta i obveznica

You might also like

Tema dana

Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

Dok su kamate američkih Fedralnih rezervi padale, vrednost dolara je slabila a svetski finansijski investitori su kupovali hartije od vrednosti u onim zemljama gde su kamate više. Tu je bila

Berza

Nafta pojeftinila zbog lunarne nove godine i veće proizvodnje u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima u petak beleže negativni pravac zbog zabrinutosti da će povećana američka proizvodnja neutralisati dogovoreno smanjenje OPEC-a i velikih proizvođača izvan kartela, kao i zbog početka praznika

Berza

Evro blago ojačao prema dolaru, funta ispod 1,3 USD

Na međunarodnim valutnim tržištima evro je blago ojačao prema dolaru nakon nešto slabijih podataka iz američkog sektora usluga.