Wall Street: Skok cena akcija

Wall Street: Skok cena akcija

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija porasle jer je predsednica Feda Janet Yellen i dalje optimistična u vezi američke ekonomije, ali nije najavila povećanje kamata.

Dow Jones ojačao je 0,64 odsto, na 17.920 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,49 odsto, na 2.109 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 odsto, na 4.968 bodova. S&P 500 indeks dostigao je juče najviši nivo za sedam meseci, pa je sada samo 20-ak bodova udaljen od najviših nivoa u istoriji, dostignutih u maju prošle godine.

To se zahvaljuje optimističnim komentarima predsednice američke centralne banke u vezi rasta ekonomije.

Doduše, izveštaji o zapošljavanju, koji su pokazali da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, Yellen je nazvala razočaravajućim, no istakla je da ne bi trebalo previše značaja pridavati jednom jedinom izveštaju.

Njeni su komentari otklonili strahove ulagača od usporavanja rasta najveće svetske ekonomije, ali i naveli na zaključak da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

Yellen, naime, nije ni na koji način signalizovala da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već za koji mesec, što su nedavno najavljivali drugi zvaničnici centralne banke.

Foto:www.sinteza.net/

Foto:www.sinteza.net/

“Mislim da je Yellen i dalje predana povećanju kamata, no signalizovala je da vreme za to još nije određeno. Nije rekla ′u sledećih nekoliko meseci′ ili nešto slično, što predstavlja ublažavanje stava. Stoga više ne očekujemo povećanje kamata u junu ili julu”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Još do petka smatralo se da postoje veliki izgledi da će Fed povećati kamatne stope u junu ili julu, no nakon što su objavljeni slabi izveštaji s američkog tržišta rada, ti su izgledi splasnuli, pa bi, smatraju brojni analitičari, kamate mogle biti povećane tek na jesen, što kratkoročno ide u prilog tržištu akcija.

I na evropskim su berzama cene akcija juče porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,03 odsto, na 6.273 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,18 odsto, na 10.121 bod, a pariski CAC 0,04 odsto, na 4.423 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Uskoro nova online platforma za trgovinu u Srbiji
Next Azijske berze: Solidan rast indeksa

You might also like

Berza

Wall Street: Indeksi postigli novi rekord

Na Wall Streetu je u utorak Dow Jones indeks dostigli novi rekordni nivo četvrti dan zaredom, dok je S&P 500 oslabio pod pritiskom pada cena akcija u finansijskom sektoru.

Berza

CoCo hartije: Koliko rizika nosi prinos od 7 posto?

Evropski regulatori kreirali su novu vrstu hartije nakon finansijske krize 2008. godine, koja bi trebala da zaštiti poreske obveznike i prebaci rizik bankarskog bankrota na investitore željne zarade.

Berza

Srednji kurs dinara u ponedeljak 118,0550

Dinar će u ponedeljak imati približno istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji kurs iznosiće 118,0550 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.