Turska blokirala PayPal

Turska blokirala PayPal

Internet kompanija za plaćanja Paypal početkom nedelje je prestala sa radom u Turskoj.

Bankarski regulator te zemlje odbio je da da licencu toj kompaniji, poručivši da nije u skladu s propisima o lokalizaciji. Taj potez pogodio je mnoge male preduzetnike koji zavise od usluge prenosa novca za gotovo sve transakcije. Za mnoge je Paypal jedina opcija za poslovanje na globalnom nivou.

„Ovo je ekonomski poražavajuće za mnogo, mnogo ljudi“, rekao je vlasnik jedne male firme koja putem internet platforme prodaje autentične turske proizvode.

Preduzetnica, koja mesečno ima prihode od oko 8.000 dolara preusmerila je svoje transakcije preko posrednika. Ta metoda povećava troškove poslovanja zbog dodatnih naknada za transakcije i dužeg trajanja prenosa.

foto: youtube.com

foto: youtube.com

Zanatski proizvodi, kao što su umetnine i keramika, često se iz Turske u Evropu prodaju putem platformi kao što je eBay.

Prema navodima Paypala, Turska želi da firma „u potpunosti lokalizuje“ svoje sisteme.

„Poštujemo želju Turske da razmesti IT infrastrukturu unutar svojih granica. Međutim, Paypal koristi globalnu platformu plaćanja koja deluje u više od 200 tržišta, radije nego da ima lokalne platforme plaćanja s namenskom tehnološkom infrastrukturom u svakoj pojedinoj zemlji“, piše u saopštenju Pejpala.

Turski sukob s tehnološkim firmama nije ograničen samo na Paypal. Ta je zemlja u prošlosti zabranjivala Twitter Youtube, a zabranjuje na desetine hiljada internet stranica.

Brojnim korisnicima društvenih medija u toj su zemlji blokirani računi.

Izvor: GdeInvestirati/SeeBiz
Previous Mlekari traže produženje prelevmana
Next Srbija: Javni dug veći 11,7 milijardi dinara

You might also like

Tema dana 0 Comments

Komisija pokrenula postupak protiv SBB-a

Komisija Srbije za zaštitu konkurencije pokrenula je danas postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti protiv Srpske kablovske mreže (Serbia Broadband, SBB) iz Beograda.

Kompanije 0 Comments

Etihad Airways traži pilote u Evropi

Nacionalna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad Airways, od 13. novembra organizovaće dane zapošljavanja pilota širom Evrope.

Tema dana 0 Comments

Otvoren tržni centar “Kapitol park”

U Rakovici je otvoren “Kapitol park”, sagrađen na temeljima nekadašnje fabrike guma “Rekord”, u koji je uloženo 30 miliona evra, a samo u prvoj fazi će zaposliti 400 ljudi.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply