Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida

Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida

Uprava za zaštitu bilja Srbije nije dobila zvanično obaveštenje ruske Federalne službe za veterinarska i fitosanitarna pitanja da su proizvodi poreklom iz Srbije koji su se izvozili za Rusku Federaciju sadržali povećan sadržaj ostataka pesticida, nitrata i nitrita, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

“Fitosanitarna inspekcija na osnovu plana monitoringa, već radi kontrole i do sada je uzeto oko 20 uzoraka trešanja i jagoda koje se trenutno izvoze u Rusku Federaciju i ni u jednom uzorku nije utvrđeno da ima povećan sadržaj ostataka pesticida”, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Kako navode, fitosanitarna inspekcija kontroliše voće i povrće u okviru redovnih kontrola i po planu monitoringa koji se donosi na godišnjem nivou, dok granična fitosanitarna inspekcija kontroliše proizvode iz uvoza na graničnim prelazima i u mestima carinjenja.

Fitosanitarna inspekcija kontroliše kvalitet voća i povrća na zelenim pijacama, veletržnicama, kao i kod poljoprivrednih proizvođača.

Na osnovu unapred definisanog plana monitoringa, obavljaju se kontrole i uzorkovanje voća i povrća koje se nalazi na tržištu u zavisnosti od sezone.

“Zakon o bezbednosti hrane jasno definiše da je zabranjeno u promet stavljati hranu koja nije bezbedna. Oni koji posluju sa hranom u svim fazama proizvodnje i prometa dužni su da obezbede i dokažu da je hrana koja se nalazi u prometu bezbedna za upotrebu. Takođe i Zakon o sredstvima za zaštitu bilja, obavezuje proizvođače da se pridržavaju propisanog načina primene sredstava za zaštitu bilja, karence i obaveznog vođenja evidencije o primeni sredstava za zaštitu bilja”, kažu u ministarstvu.

Kada je reč o kontroli voća i povrća na prisustvo ostataka pesticida, ona se obavlja proverom dokumentacije o upotrebi sredstava za zaštitu bilja kao i uzimanjem uzoraka kod proizvođača, skladištara i distributera, za potrebe laboratorijske analize.

Na ovaj način, fitosanitarna inspekcijska vrši službene kontrole provere sledljivosti kroz koju se može utvrditi odgovornost u slučaju nastanka problema vezanog za povećani sadržaja ostataka sredstava za zaštitu bilja kod primarnih poljoprivrednih proizvoda, navode u ministarstvu.

U resornom ministarstvu isticu da na osnovu toga voće i povrće koje se prodaje u registrovanim objektima zdravstveno ispravno i bezbedno za konzumiranje i upotrebu.

“Ako se u kontrolama utvrdi neispravnost odnosno neusaglašenost određenih proizvoda, fitosanitarni inspektor preduzima odgovarajuće mere -zabranu prometa poljoprivrednih proizvoda kod kojih je utvrđen povećan sadržaj ostataka sredstava za zaštitu bilja, a na osnovu utvrđenih nepravilnosti pokreće prekršajne postupke u skladu sa važećom zakonskom regulativom”.

Kada je reč o uvozu, službene kontrole bezbednosti voća i povrća sprovode fitosanitarni inspektori na graničnim prelazima i u mestima carinjenja.

“Sama kontrola voća i povrća poreklom iz inostranstva obuhvata pregled dokumentacije, identifikaciju pošiljke, fizički pregled, uzimanje službenog uzorka radi ispitivanja osnovnih i dopunskih parametara bezbednosti i izdavanje rešenja o dozvoli ili o zabrani uvoza”, navodi se.

Kao hrana koja je rizična na povećano prisustvo kontaminenata, voće i povrće se redovno ispituje, odnosno kontroliše se svaka pošiljka za koju je podnet zahtev za uvoz.

Ako se u kontrolama utvrdi neispravnost odnosno neusaglašenost određenih proizvoda, fitosanitarni inspektor preduzima odgovarajuće mere zabrane uvoza i naredbe da se pošiljka vrati pošiljaocu, zabrane prometa poljoprivrednih proizvoda kod kojih je utvrđen povećan sadržaj ostataka sredstava za zaštitu bilja, a na osnovu utvrđenih nepravilnosti pokreće prekršajne postupke u skladu sa važećom Zakonskom regulativom”, navode u pisanom odgovoru predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Mediji su prethodnih dana preneli da je Ruska poljoprivredna inspekcija “Rošeljhoznadzor” utvrdila da pojedine količine uvezenog voća i povrća iz Srbije imaju nedozvoljene kolicine pesticida i nitrata. Među tim proizvodima, kako se navodi, najviše je jabuka i jagoda.

Izvor:Tanjug
Previous Beogradska berza: Najtrgovaniji Energoprojekt i državne obveznice
Next Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

You might also like

Najvažnije vesti

Miladin Ševarlić o PKB-u: Ni najsiromašniji seljak ne prodaje njivu ispred kućnog praga

Ni najsiromašniji seljak u najzabitijem selu Srbije nikada ne prodaje njivu ispred kućnog praga, ako nije životno ugrožen. A PKB je njiva ne ispred već u Beogradu – kućnom pragu

Najvažnije vesti

GMO na srpskom tržištu posle 2020. godine

Promet genetički modifikovanih organizama u Srbiji biće dozvoljen najranije za tri godine, saznaje dnevni list “Blic”.

Agrobiznis

EU ukida kvote za šećer

Poslednji sistem poljoprivrednih kvota, koji upravlja proizvodnjom šećera u Evropskoj uniji, ukida se posle gotovo 50 godina, a što je deo glavne reforme i restrukturiranja Zajedničke poljoprivredne politike (CAP).