Janet Yellen: Pozitivni trendovi u ekonomiji nadjačali negativne

Janet Yellen: Pozitivni trendovi u ekonomiji nadjačali negativne

U poslednjem javnom nastupu pred zasedanje američke centralne banke njezina predsednica Janet Yellen izjavila je sinoć da je povećanje kamatnih stopa u pripremi “jer pozitivni ekonomski podaci prevladavaju negativne” i da su eliminisani rizici koji su na početku godine ugrožavali privredu.

Naglašavajući da je poslednji izveštaj sa tržišta rada bio “razočaravajući”, Yellen je rekla da pozitivni trendovi u ekonomiji ipak preovlađuju i da ne treba previše pažnje pridavati jednom izveštaju.

“Verujem da će pozitivna kretanja u ekonomiji podržati rast zaposlenosti i da će inflacija nastaviti rasti. Kao rezultat toga očekujem da se ekonomska ekspanzija nastavi, uz poboljšanje na tržištu rada i umereni rast BDP-a “, rekla je predsednica Fed-a.

Govoreći o rokovima podizanja kamatnih stopa, Yellen je bila oprezna, za razliku od govora 27. maja u Filadelfiji kada je rekla da bi “takav potez u narednim mesecima bio prikladan”.

“Mislim da je Yellen i dalje posvećena povećanju kamata, ali je nagovestila da rokovi za to još nisu određeni. Nije rekla ′u narednih nekoliko meseci′ ili nešto slično, što predstavlja ublažavanje stava. Zato više ne očekujemo povećanje kamata u junu ili julu”, kaže Bucky Hellwig, potpredsednik u fondu BB&T Wealth Management.

Do objavljivanja izveštaja američkog Ministarstva rada u protekli petak, većina analitičara je verovala da bi američka centralna banka magla podići referentnu kamatu ovog ili narednog meseca. Sada je taj rok pomeren na jesen ili čak do okončanja predsedničkih izbora u SAD.

Izvor:Agencije
Previous Azijske berze: Solidan rast indeksa
Next U Srbiji već četiri godine isti minimalac

You might also like

Makroekonomija

Rusija: Međugodišnja inflacija biće u januaru oko 5 odsto

Međugodišnja inflacija u Rusiji iznosiće u januaru 2017. godine između 5 i 5,2 %, saopštilo je Ministarstvo ekonomije u Moskvi. 

Makroekonomija

Poreska uprava prošle godine naplatila 87,6 milijardi dinara više nego 2015.

Direktorka Poreske uprave Dragana Marković izjavila je da je Poreska uprava u 2016. godini naplatila 87,6 milijardi dinara više javnih prihoda u odnosu na prethodnu godinu, dok je od ukupno 1.807,7

Makroekonomija

Mladen Šarčević: Prosvetarima veće plate od oktobra

Prosvetari će prvo povećanje plate dobiti u oktobru, najavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.