Francuska: Automobili stariji od 5 godina neće moći u grad

Francuska: Automobili stariji od 5 godina neće moći u grad

Zbog želje za smanjenjem zagađenja u Parizu gradske vlasti su krenule koracima holandskih i nemačkih zabranjujući korišćenje automobila starih 20 godina.

U Parizu je zabranjeno korišćenje automobila koji su prvi put registrovani pre 1997. godine. Vlasnicima je dozvoljeno da voze svoje automobile samo vikendom. Od 2020. godine će zakon biti još strožiji tako da će radnim danima u grad biti dozvoljen ulazak samo automobilima registrovanim nakon 2011. godine. U Parizu je zabranjena vožnja autobusa starijih od 15 godina.

Ljubitelji klasičnih automobila će takođe moći da voze svoje ljubimce vikendom, kada je promet ređi. Francuski portal Le Monde piše da ovaj zakon obuhvata 10 odsto svih vozila u Parizu. Svi drugi automobili će biti svrstani u šest kategorija zavisno od godine proizvodnje i standardima emisije štetnih gasova.

Vozila proizvedena pre 1997. godine će biti svrstana u sedmu kategoriju pa neće moći da se koriste radnim danima. Električni automobili i automobili na gorive ćelije vodonika se smatraju ekološki najprihvatljivijim i biće smešteni u prvu klasu.

Novi zakon se odnosi i na motocikle tako da u Grad svetlosti ne mogu ulaziti oni koji su proizvedeni pre 1. juna 1999. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Capital.ba
Previous Počinju konsultacije Vučića i predstavnika stranaka o novoj vladi
Next Nebojša Savić: Dve godine rasta koje očekujemo vratiće Srbiju u fazu oporavka

You might also like

Saobraćaj

Evropska komisija razmatra predlog za jedinstvene evropske putarine

Evropska poverenica za saobraćaj Violeta Bulc rekla je za Welt am Sonntag da će odgovarajući predlog biti formulisan do kraja maja, koji ima za cilj da vozači u budućnosti mogu

Društvo

Prinudna naplata za 58.993 firmi i građana

Za šest meseci u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja prava lica registrovanih u Agenciji za privredne registre upisana je 51 aktivna mera krivične evidencije i 276.310 mera ograničenja.

Najvažnije vesti

U junu pojeftinili hrana, odeća i obuća i komunikacije

U Srbiji su u julu potrošačke cene za 0,3 odsto bile niže nego u junu, a 2,4 odsto veće nego pre godinu dana, saopštio je Republičkim zavod za statistiku.