Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

Evropske berze: Optimizam na tržištima, nafta iznad 51 dolar, evro stabilan prema dolaru

Cene akcija na evropskim berzama u utorak su snažno porasle podržane optimizmom predsednice američke centralne banke i novim rastom cena nafte.

Glavni indeks nemačke berze DAX porastao je 1,65 odsto, francuski CAC40 1,19 odsto, italijanski FTSE MIB 1,95%, španski IBEX 0,80 odsto.

Pritisnut padom akcija Shell-a za više od 3 odsto, londonski FTSE je zatvorio u plusu 11,13 poena, odnosno 0,18 odsto. Shell je danas saopštio da bi mogao da ode iz deset zemalja, u sklopu prethodno najavljenog plana prodaje svojih naftnih i gasnih aktiva u periodu od dve godine.

U Moskvi,  predvođen rastom akcija u energetskom sektoru, MICEX  indeks je ojačao 1,86 odsto.

U poslednjem javnom nastupu pred zasedanje američke centralne banke njezina predsednica Janet Yellen izjavila je sinoć “da su pozitivni ekonomski podaci prevladali negativne” i da su eliminisani rizici koji su na početku godine ugrožavali privredu.

Naglašavajući da je poslednji izveštaj sa tržišta rada bio “razočaravajući”, Yellen je rekla da pozitivni trendovi u ekonomiji ipak preovlađuju i da ne treba previše pažnje pridavati jednom izveštaju.

“Verujem da će pozitivna kretanja u ekonomiji podržati rast zaposlenosti i da će inflacija nastaviti rasti. Kao rezultat toga očekujem da se ekonomska ekspanzija nastavi, uz poboljšanje na tržištu rada i umereni rast BDP-a “, rekla je predsednica Fed-a, otklonivši strahovanja investitora o mogućem usporavanju rasta najveće svetske ekonomije.

Pažnju investitora privukli su i dobri makroekonomski podaci iz evrozone. Eurostat je revidirao procenu rasta BDP-a evrozone sa 0,5% na 0,6 odsto.

Izdvaja se i podatak da je industrijska proizvodnja u Nemačkoj u aprilu porasla 0,8 odsto, dok su analitičari očekivali rast 0,6 odsto.

Povećana globalna tražnja i kontinuirani poremećaji u snabdevanju iz Nigerije podigli su cenu nafte iznad nivoa 51 dolar po barelu, prvi put u osam meseci.

Na londonskom tržištu barel “brent” nafte poskupeo je 96 centi, odnosno 1,9 odsto, na 51,51 dolar, dok je cena američke WTI porasla 1,6 odsto, na 50,48 dolara po barelu.

Foto:sluggerotoole.com

Foto:sluggerotoole.com

Na valutnom tržištu britanska funta je nadoknadila gubitke iz prethodnih dana. Na kurs funte svakodnevno utiču ankete vezane za referendum 23.juna o članstvu Velike Britanije u EU. Dve najnovije pokazuju da je veći broj Britanaca opredeljen za ostanak u EU, pa je funta ojačala prema američkoj valuti 1,5% na 1,4591 dolar, dok je prema evru porasla 0,9 odsto, na 1,2837 evra.

Evro je stabilan u odnosu na dolar i kretao se oko jučerašnjeg nivoa 1,1357 dolara.

Izvor: Agencije

Previous Ministarstvo poljoprivrede: U srpskom voću za Rusiju nema povećane količine pesticida
Next Kakva je veza između američke monetarne politike i kursa dinara

You might also like

Wall Street: Dow Jones na novom rekordu, S&P 500 oslabi

Na Wall Streetu je u ponedeljak Dow Jones indeks dostigao nov rekordni nivo, zahvaljujući rastu cena akcija u bankarskom i trgovačkom sektoru, dok su S&P 500 i Nasdaq pali zbog pritiska

Azijske berze: Ulagači oprezni na kraju kvartala

Na azijskim berzama u petak se trguje oprezno, dok je dolar ojačao u odnosu na korpu valuta nakon podataka koji pokazuju da američka ekonomija raste brže nego što se pre

Evro potonuo ispod 1,04 dolara

Vrednost zajedničke evropske valute pada ubrzanim tempom i ako se tako nastavi paritet je sasvim izgledan, smatraju analitičari.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply