Azijske berze: Solidan rast indeksa

Azijske berze: Solidan rast indeksa

Na azijskim berzama u utorak su cene akcija porasle, prateći jučerašnji uspon Wall Streeta, nakon pozitivnih komentara predsednice Feda Janet Yellen u vezi američke ekonomije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,7 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,2 i 1 odsto. U Šangaju su blago pale, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u plusu 0,5 odsto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cene akcija na Wall Streetu, nakon optimističnih komentara predsednice američke centralne banke u vezi rasta ekonomije.

Doduše, izveštaji o zapošljavanju, koje je pokazalo da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, Yellen je nazvala razočaravajučim, no istakla je da ne bi trebalo previše značaja pridavati jednom jedinom izveštaju.

Njeni su komentari otklonili strahove ulagača od usporavanja rasta najveće svetske ekonomije, ali i naveli na zaključak da Fed neće žuriti s povećanjem kamata.

Yellen, naime, nije ni na koji način signalizovala da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope već za koji mesec, što su nedavno najavljivali drugi zvaničnici centralne banke.

berza2

“Komentari Janet Yellen umanjili su uticaj slabih pokazatelja s američkog tržišta rada i bili su oprezno optimistični po pitanju izgleda za američku ekonomiju. Poručila je da je svet i dalje u okruženju niskog rasta i niskih prinosa, što je pozitivno za rizičnije investicije i drži dolar slabijim”, kaže Fan Cheuk Wan, analitičarka u HSBC Private Bank.

Nakon komentara Janet Yellen, ulagači na tržištu novca procenjuju da postoji 20 odsto izgleda za povećanje kamata Feda u julu, dok su pre izgledi iznosili 30 odsto. Do petka i izveštaja o zapošljavanju u SAD-u procenjivalo se da postoji 60 odsto šansi za povećanje kamata u julu.

Kako je malo izgleda da će Fed povećati kamate pre jeseni, dolar je na valutnim tržištima malo oslabio.

Tako je njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, jutros iznosio 94,06 bodova, dok je juče u ovo doba iznosio 94,23 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti jutros porastao s jučerašnjih 107,16 na 107,70 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku, pa je cena evra dostigla 1,1355 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1340 dolara.

Cene su nafte jutros pale nakon što su juče dostigle najviše nivoe za sedam meseci. Tako se cena barela na londonskom tržištu trenutno kreće oko 49,60 dolara, dok je juče dostigla 50,83 dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Skok cena akcija
Next Janet Yellen: Pozitivni trendovi u ekonomiji nadjačali negativne

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze pale drugu nedelju zaredom

Pad cena akcija drugu nedelju zaredom posledica je niza podataka koji pokazuju da rast globalne ekonomije usporava.

Azijske berze: Indeksi porasli, kurs dolara pao

Berze azijsko pacifičkog regiona uglavnom su trgovanje u sredu zatvorila u pozitivnom području podstaknute uverenjem investitora da američka centralna banka neće žuriti sa podizanjem kamatnih stopa.

Beogradska berza: Belex na najvišem nivou od aprila 2015., Energoprojekt holding rekordan

Beogradsko tržište akcija danas je zabeležilo snažan rast, a indeks Belex15 skočio je na najviši nivo još od aprila 2015. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply