Počela velika vojna vežba NATO u Poljskoj

Počela velika vojna vežba NATO u Poljskoj

Poljska i veliki broj zemalja članica NATO počele su danas svoje dosad najobimnije vojne vežbe u Poljskoj, u trenutku kada zemlje centralne i istočne Evrope traže čvrste bezbednosne garancije usled zabrinutosti zbog izričitosti i akcija Rusije, prenosi AP.

Istovremeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je danas, posle sastanka sa finskim kolegom Timom Soinijem, da u regionu Baltičkog mora ne postoje pretnje koje bi opravdale militarizaciju te oblasti, preneo je Tas s.

Lavrov je, takođe, poručio da Moskva ima suvereno pravo da primeni adekvatne mere kao odgovor na ekspanziju NATO, navodi Reuters.

Vojne vežbe pod nazivom “Anakonda-16”, koje predvodi Poljska, počele su danas u Varšavi, a u njima učestvuje oko 31.000 pripadnika vojnih snaga Poljske, SAD i još 17 članica NATO, kao i iz pet partnerskih zemalja.

Vežbe će trajati do 16. juna, a testiraće se saradnja između savezničkih komandanata i trupa u pružanju odgovora na vojne, hemijske i sajber pretnje.

Inicijativu za održavanje “Anakonde-16” pokrenula je Poljska 2006. godine, a u tome su joj se postepeno pridružile mnoge države članice NATO.

Ove vežbe su deo programa NATO i održavaju se samo nekoliko nedelja uoči ključnog samita Severnoatlantske alijanse u poljskoj prestonici, za koji se očekuje da će se završiti odlukom o tome da značajan broj vojnika i oprema NATO bude bazirani u Poljskoj i baltičkim državama.

Te zemlje su naročito zabrinute zbog oružanog sukoba u Ukrajini, navodi AP.

S druge strane, Rusija tvrdi da je bilo kakvo prisustvo snaga NATO u blizini njenih granica pretnja po njenu bezbednost, podseća američka agencija.

Izvor:Tanjug
Previous Privredna komora će od 1. oktobra izdavati detašmane za rad u Nemačkoj
Next Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse

You might also like

Geopolitika

Sirija: Primirje i u Alepu za nekoliko sati

Primirje koje se u Siriji od subote primenjuje na dva fronta, Latakija i Damask, trebalo bi u narednih nekoliko sati da se proširi na Alepo, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej

Geopolitika

Nemački mediji: Godina 2016. jedna od najboljih za Putina

Da je Vladimir Putin poljoprivrednik, sada bi mogao da preračunava koliko mu je donela žetva. Seme koje je ruski predsednik zasadio i negovao, na kraju ove godine donosi toliko mnogo

Geopolitika

Britanija optužila Španiju da koristi Brexit kako bi se “dokopala” Gibraltara

Velika Britanija je optužila Španiju da koristi Bregzit da bi se “dokopla zemlje”, misleći na Gibraltar, i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smernica o pregovorima koje je izdala