Saudijska Arabija: Veće cene goriva za SAD, manje za Evropu

Saudijska Arabija: Veće cene goriva za SAD, manje za Evropu

Saudi Aramco, državna naftna kompanija Saudijske Arabije smanjuje cene nafte za potrošače u Evropi, dok povećava njihov iznos za SAD, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na saopštenje kompanije.Saudijska Arabija je će smanjiti cene nafte severozapadnim regionima Evrope za 35 centi za barel, a 10 centi sredozemnom regionu. S druge strane, za 10 centi će porasti cena po kojoj kupuju SAD. Radi se o cenama za isporuke u julu.

Prema mišljenju lista, smanjenje cena je povezano isporukama nafte Irana u Evropu. U ovom trenutku, obim isporuka nafte iz Saudijske Arabije iznosi 800.000 barela dnevno, a iz Irana 400.000. Teheran planira da u narednim mesecima poveća obime do 700.000.

U Beču je 2. juna održana još jedna u nizu sednica ministara za naftu i energetiku zemalja-izvoznika nafte, gde se govorilo o „zamrzavanju“ nivoa proizvodnje nafte. Učesnici sastanka nisu došli do rešenja problema.

Izvor: GdeInvestirati/Kurir
Previous Italijanski fudbalski velikan prodat Kinezima
Next Počinje SYMORG StartUp Day 2016. na Zlatiboru

You might also like

Energetika i naftna industrija

Iran privremeno zabranio kompanijama prevoz nafte iz Iračkog Kurdistana

Uprkos tvrdnjama da će ostati „večni prijatelji Kurda“ Iran je navodno privremeno zabranio svojim kompanijama prevoz naftnih derivata iz Iračkog Kurdistana.

Saobraćaj

Tender za izvođača radova za beogradski metro 2020. godine

Izgradnja prve linije beogradskog metroa počeće 2020. godine, najavio je juče gradonačelnik Siniša Mali.

Najvažnije vesti

Dug Petrohemije od 105 miliona evra isplatiće država

Država će isplatiti dug Petrohemije iz Pančeva od 105 miliona evra prema Naftnoj industriji Srbije (NIS), predviđeno je zakonom koji je Vlada Srbije dostavila Skupštini na usvajanje po hitnom postupku.