Privredna komora će od 1. oktobra izdavati detašmane za rad u Nemačkoj

Privredna komora će od 1. oktobra izdavati detašmane za rad u Nemačkoj

Detašmane za rad u Nemačkoj kompanijama iz Srbije koje već imaju ugovorene poslove za rad u toj zemlji od 1. oktobra će izdavati Privredna komora Srbije (PKS), izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

On je na predstavljanju te usluge koju će od oktobra obavljati PKS, umesto Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu zaštitu kazao da Srbija trenutno koristi oko 80 odsto kvota za zapošljavanje za rad u Nemačkoj utvrđenih detašmanom, i da su to uglavnom građevinski radnici.

Sa Nemačkom je još 1989. Jugoslavija potpisala Sporazum o upućivanju radnika zaposlenih u domaćim firmama na privremeni rad na osnovu ugovora o izvođenju radova. Taj ugovor koji omogućava da srpski poslodavci na pojednostavljeni način upućuju zaposlene u rad u Nemačku, jer Srbija nije članica EU, obnovljen je 2001.

Čadež je naglasio da je na osnovu tog sporazuma Nemačka za ovu detašmantsku godinu odredila kvotu od 2.770 radnika.

“Detašmani nisu pojedinačni ugovori i pojedinačno zapošljavanje u Nemačkoj, već je to zapošljavanje radnika iz kompanija koje već imaju potpisane ugovore o radu u toj zemlji”, objasnio je Čadež i dodao da se kvota o maksimalnom broju zapošljavanja radnika iz Srbije u Nemačkoj utvrđuje svake godine.

On je dodao da je PKS već formirala radnu grupu za preuzimanje ovog posla od Ministarstva za rad, naglasivši da je ceo taj posao urađen u dogovoru sa tim ministarstvom kako bi se olakšalo privredi.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kazao je da je to ministarstvo prepoznalo PKS kao partnera u budućnosti, jer komora okuplja sve poslodavce u Srbiji i specijalizovana je za pomoć privredi.

On je kazao da Srbija već ima zakon o upućivanju radnika na privremeni rad u inostranstvo i da je prošle godine po tom osnovu na privremeni rad u inostranstvo otišlo 1.140 , radnika, a ove godine do kraja maja 160 poslodavaca prijavilo više od 4.000 radnika, što prema njegovim rečima pokazuje da su poslodavci prepoznali taj zakon kao dobar.

“detašman” podrazumeva poseban vid poslovne saradnje između preduzeća sa teritorije jedne države koja, na osnovu sklopljenog ugovora sa preduzećem iz druge države, izvodi radove u toj državi.

Izvor:Beta
Previous Beogradska berza: Solidno trgovanje, oštar pad Tigra, Imleka i Komercijalne
Next Počela velika vojna vežba NATO u Poljskoj

You might also like

Saobraćaj

PKS: Zakon jasan, kombi vozila ne mogu obavljati delatnost javnog prevoza putnika

Novi Zakon o prevozu putnika u drumskom saobraćaju štiti interese korisnika prevoza, prvenstveno sa aspekta njihove bezbednosti i suzbijanja nelegalnog obavljanja javnog prevoza putnika, saopštila je Privredna komora Srbije, navodeći

Saveti

Pravo je vreme za pokretanje biznisa: 10 olakšica za preduzetnike

Sudeći po olakšicama u biznisu, nikad nije bilo povoljnije vreme za otvaranje firmi i pokretanje posla.

Najvažnije vesti

Beogradska berza: NIS na najvišem nivou u zadnjih mesec dana

Prvi trgovački dan u ovoj nedelji na Beogradskoj berzi doneo je odličan promet zahvaljujući trgovanju državnim dužničkim hartijama.