NBS upozorava: Pazite gde plaćate račune, učestala pojava neovlašćenog pružanja platnih usluga

NBS upozorava: Pazite gde plaćate račune, učestala pojava neovlašćenog pružanja platnih usluga

Narodna banka Srbije je nakon sprovedenih postupaka kontrole, utvrdila postojanje određenih subjekata koji neovlašćeno, tj. bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima (mogućnost plaćanja računa za komunalije, telefon i sl.) i oglašavaju pružanje tih usluga u javnosti, te je tim subjektima izrekla novčane kazne i zabranu obavljanja ovih poslova, saopštila je centralna banka.

NBS je skrenula pažnju da platne usluge u Republici Srbiji, bez dobijanja posebne dozvole koju izdaje Narodna banka Srbije, mogu pružati banke i javni poštanski operator – neposredno ili posredstvom svojih ovlašćenih zastupnika.

Svi ostali subjekti, platne institucije i institucije elektronskog novca u smislu Zakona o platnim uslugama, mogu građanima pružati platne usluge samo po dobijanju dozvole Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije je do sada dala sedam dozvola za pružanje platnih usluga privrednim društvima koja su za to ispunila predviđene uslove.

U pitanju su platne institucije„TENFORE d.o.o. Beograd“, „EKI Transfers d.o.o. Beograd“, „DINERS CLUB INTERNATIONAL BELGRADE d.o.o. Beograd“, „PREDUZEĆE ZA TRGOVINU NA VELIKO I MALO VIP SISTEM d.o.o. Beograd“, „IPAY SEE d.o.o. Beograd“, „PAYSPOT d.o.o. Novi Sad“ i „PRIVREDNO DRUŠTVO ZA PROMET I USLUGE COA d.o.o. Paraćin“.

Ako građani i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko subjekata koji nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni, upozorava NBS.

Gdeinvestirati.com
Previous Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse
Next Kipar: Promet na tržištu nekretnina povećan za 25 odsto

You might also like

Politika 0 Comments

Predlog zakona o stanovanju: Neće biti dodatnih troškova za održavanje zgrada

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da će usvajanjem Predloga zakona o stanovanju biti obezbeđen minimum održavanja koji mora da postoji u svakoj zgradi radi bezbednosti

Prehrambena industrija 0 Comments

Kompanija Kraft Heinz odustala od Unilevera

Američka prehrambena kompanija Kraft Heinz objavila je da odustaje od plana preuzimanja britansko-holandskog diva Unilevera.

Najvažnije vesti 1Comments

Rast cena nafte poslao rusku rublju na najviše nivoe u godinu i po, turska lira dodatno oslabila

Podstaknuta rastom cena nafte, za više od 4 odsto, ruska nacionalna valuta u ponedeljak je dostigla najvišu vrednost prema dolaru u poslednjih 17 meseci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply