NBS upozorava: Pazite gde plaćate račune, učestala pojava neovlašćenog pružanja platnih usluga

NBS upozorava: Pazite gde plaćate račune, učestala pojava neovlašćenog pružanja platnih usluga

Narodna banka Srbije je nakon sprovedenih postupaka kontrole, utvrdila postojanje određenih subjekata koji neovlašćeno, tj. bez odgovarajuće dozvole, pružaju platne usluge građanima (mogućnost plaćanja računa za komunalije, telefon i sl.) i oglašavaju pružanje tih usluga u javnosti, te je tim subjektima izrekla novčane kazne i zabranu obavljanja ovih poslova, saopštila je centralna banka.

NBS je skrenula pažnju da platne usluge u Republici Srbiji, bez dobijanja posebne dozvole koju izdaje Narodna banka Srbije, mogu pružati banke i javni poštanski operator – neposredno ili posredstvom svojih ovlašćenih zastupnika.

Svi ostali subjekti, platne institucije i institucije elektronskog novca u smislu Zakona o platnim uslugama, mogu građanima pružati platne usluge samo po dobijanju dozvole Narodne banke Srbije

Narodna banka Srbije je do sada dala sedam dozvola za pružanje platnih usluga privrednim društvima koja su za to ispunila predviđene uslove.

U pitanju su platne institucije„TENFORE d.o.o. Beograd“, „EKI Transfers d.o.o. Beograd“, „DINERS CLUB INTERNATIONAL BELGRADE d.o.o. Beograd“, „PREDUZEĆE ZA TRGOVINU NA VELIKO I MALO VIP SISTEM d.o.o. Beograd“, „IPAY SEE d.o.o. Beograd“, „PAYSPOT d.o.o. Novi Sad“ i „PRIVREDNO DRUŠTVO ZA PROMET I USLUGE COA d.o.o. Paraćin“.

Ako građani i pravna lica obavljaju poslove platnog prometa preko subjekata koji nemaju odgovarajuću dozvolu Narodne banke Srbije odnosno preko lica koja nezakonito pružaju platne usluge, postoji visok nivo izvesnosti da korisnici takvih usluga mogu pretrpeti znatnu štetu, a efikasna i blagovremena zaštita njihovih prava i eventualni povraćaj novčanih sredstava bi u ovom slučaju bili gotovo onemogućeni, upozorava NBS.

Gdeinvestirati.com
Previous Evropske berze: Obnovljeni rast cena nafte podržao indekse
Next Kipar: Promet na tržištu nekretnina povećan za 25 odsto

You might also like

Politika 2 Comments

Mediji: Nikolić traži od Vučića mesto predsednika Vlade Srbije i lidera SNS

Tomislav Nikolić je poslao u utorak pismo premijeru i predsedniku SNS Aleksandru Vučiću u kom je od njega zatražio da mu dodeli mesto lidera SNS i predsednika Vlade Srbije u

Najvažnije vesti 0 Comments

Šta se sve može kupiti sa prosečnom platom u Srbiji?

Ko u Srbiji živi “k’o bubreg u loju”, a ko cigarete kupuje na komad, i da li to ima veze sa gradom u kome živi?

Društvo 0 Comments

Smanjenje nameta na rad malo, ali dobrodošlo

Smanjenje nameta na rad je mera koja se privrednicima obećava već nekoliko godina, a koju oni traže barem 10 godina unazad.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply