Mobilni telefon pamti sva mesta koja ste posetili

Mobilni telefon pamti sva mesta koja ste posetili

Bez obzira na to koristite li IOS ili Android, telefoni imaju načine na koje prate gde su njihovi vlasnici bili, a svi ti podaci ostaju zabeleženi u njihovoj memoriji.

Ti podaci mogu nam pomoći da se prisetimo koja smo mesta posjetili ili kad smo tačno bili na nekom putovanju, a istovremeno omogućuju da nam pametni telefoni pružaju korisne informacije u zavisnosti od toga koja mesta češće posećujemo.

Google možda ima najpregledniji način prikazivanja svih tih informacija na svojoj vremenskoj traci, ranije poznatoj kao istorija lokacija. Tamo možete videti kartu na kojoj su ucrtana sva mesta na kojima ste bili, zajedno s datumima kada ste tamo bili. Stranica te podatke koristi za svoje alate koji se baziraju na lokacijama, poput karata ili notifikacija da se u vašoj blizini događa nešto zanimljivo. Na toj stranici možete uključiti opciju da vaš pametni telefon beleži mesta koja ste posetili ako ona već nije uključena, ili je možete isključiti.

foto: ign.com

foto: ign.com

Lagano isključivanje ili brisanje

Ako koristite Android, za praćenje vašeg kretanja verovatno ne trebaju dodatne aplikacije, kao kod IOS-a gde je potrebna na primer aplikacija Google app, koja prati vaše kretanje i podatke šalje Googleu. Google je korisnicima olakšao isključivanje praćenja kao i brisanje podataka koje je sačuvao o vama. Jednostavno posetite postavke svog Google aloga i isključite “Location History”. S obzirom na to da tu funkciju isključujete za ceo nalog, on će podatke o isključivanju poslati i aplikaciji koja vas prati.

Kod brisanja istorije kretanja, možete izabrati želite li da izbrišete pojedini dan ili celokupnu istoriju.

Slična situacija je i kod Applea na njegovim iPhoneima. Listu možete videti ako kliknete na “Settings App” i izaberete “Privacy”. Tu ćete pronaći različite opcije za “Location services”, ali i isključiti dalje praćenje. Na dnu liste pronaći ćete “System Services” gde možete izabrati “Frequent Locations” među kojima su sva mesta koja ste posetili. Važno je znati da ti podaci ostaju samo na vašem telefonu i ne prosleđuju se Appleu. Zbog toga nisu toliko korisni kao oni na Googleu, ali s druge strane niko ih neće koristiti za druge svrhe, poput oglašavanja.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Srbija: Benzinske pumpe na granicama propadaju
Next Zašto je zlato skočilo posle šokantnog izveštaja o zaposlenosti?

You might also like

Kompanije 0 Comments

Proizvodnjom energije iz obnovljivih izvora Škotska postavila novi svetski rekord

Škoti su u prvih šest meseci 2017. godine iz obnovljivih izvora proizveli energije koliko bi bilo dovoljno za snabdevanje strujom kompletne Škotske punih šest dana.

Kompanije 0 Comments

Agenciji S.A.B. se oduzima licenca

Turistička inspekcija podnela je predlog za oduzimanje licence agenciji S.A.B. a protiv vlasnika Stevana Buđića biće podneta prekršajna prijava.

Kompanije 0 Comments

Srbija dobija prvu fabriku meda

Deveti međunarodni pčelarski sajam svečano je otvoren je danas potpisivanjem Sporazum o saradnji Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) i opštine Rača o gradnji pogona za prikupljanje i plasman meda Saveza

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply