Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Komplet udžbenika do 17.000 dinara

Bez obzira što je osnovno obrazovanje u Srbiji besplatno i obavezno, u praksi je to potpuno drugačije, jer za dva osnovca udžbenici koštaju 15.000 dinara, a za starije 30.000.

Roditelji osnovaca za kupovinu udžbenika moraće da izdvoje najmanje 15.000 dinara ako imaju dvoje dece u mlađim razredima, dok za one starije dva kompleta koštaju duplo više, i do 30.000 dinara.

Pripreme za novu školsku godinu polako su počele, a roditelji se već hvataju za glavu kako će uspeti da kupe svojoj deci udžbenike, za koje treba da izdvoje skoro pola plate. Osim ogromnih iznosa, roditelje je revoltiralo i to što u nekim školama đacima nije dozvoljeno korišćenje polovnih knjiga.

“Deo knjiga smo uzeli preko škole, drugu polovinu smo uzeli polovne knjige, od Prijatelja. Uzeli bi sve polovne knjige, ali škole često menjaju izdavača, tako da iako je ista škola u pitanju, isti nastavnici, prinuđeni smo bili da kupimo nove jer ove stare od prethodne generacije nisu važile”, kaže Ana Mosić, roditelj.

A u izdavačkim kućama imaju i objašnjenje zašto je neophodno kupiti nove knjige.

“Živimo u svetu kada je velika količina informacija, izazovi za našu decu su veliki, u kompjuterskim igricama, u tv-u, u muzici, i treba na neki način dati i tu motivaciju da taj udžbenik bude lep, da bude zanimljiv, da ima neke dodatke, da ga u stvari privučete i motivišete da nauči kako da uči”, ističe Gordana Knežević Orlić iz Izdavačke kuće „Klett“

foto: luftika.rs

foto: luftika.rs

Koliko će koštati komplet udžbenika zavisi od škole do škole, a predmetni nastavnici se dogovaraju od kog će izdavača naručiti knjige. Kako bi bar malo uštedeli, neki roditelji radije biraju da sami kupuju knjige u knjižarama.

“Što se tiče kompleta za osnovnu školu, do četvrtog, tj.do petog razreda kreću se u rasponu od 4.000 do 7.000, sve zavisi od škole i izdavača za kojeg se škola odlučila. A što se tiče za više razrede, od petog do osmog, tu je raspon od 10.000 do 17.000 čak. Do petog razreda uglavnom idu kompleti, a od petog do osmog, pojedinačno se više kupuju”, objašnjava Bojan Savić, iz knjižare Most u Kragujevacu.

Za razliku od prošle godine, kada su neke porodice mogle da ostvare popuste u skladu sa primanjima, besplatne udžbenike ove godine dobiće samo đaci čije porodice primaju socijalnu pomoć. Tako da nikakve popuste neće imati samohrane majke, ali ni deca čiji su jedan ili oba roditelja nezaposleni, ukoliko se ne nalaze na spisku Centra za socijalni rad.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous VOICE: Srbija u otvaranje fabrike u Novom Sadu ulaže tri puta više od korporacije Lear
Next EBRD pokazala interesovanje za privatizaciju Aerodroma i Telekoma

You might also like

Društvo 0 Comments

Srbija: Kazne se od sada plaćaju online

Kazne će se uskoro plaćati preko interneta, platnom karticom, na isti način kao kada se onlajn kupuju patike ili trenerka, ili uplaćuje hotel u inostranstvu.

Najvažnije vesti 1Comments

Lideri EU na sastanku bez Britanije, brz odgovor na Brexit

Lideri Evropske unije koji su se sastali u Briselu bez prisustva prestavnika Velike Britanije kako bi utvrdili “prava i obaveze” u budućoj vezi sa tom zemljom.

Društvo 1Comments

Forbs: Vašington i Brisel očekivali da Srbi ćute i pristojno pate

Politika Vašingtona prema Balkanu nikada nije imala smisla jer su SAD želele da očuvaju neke nacije u zajedništvu, druge da razdvoje, dok su istovremeno neke slučajeve etničkog čišćenja osuđivali, a

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply