Dijaspora most srpskim privrednicima ka svetu

Dijaspora most srpskim privrednicima ka svetu

Preduzetnicima iz Srbije značajno mogu pomoći srpski privrednici u dijaspori da plasiraju svoju robu u inostranstvu, ocenjeno je na Svesrpskom samitu “Expo 2016”.

Samit je održan u Dietikonu pokraj Ciriha, a predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović sumirao je zaključke dvodnevnog skupa, koji je otvorio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rekavši da ovakvi sajmovi predstavljaju veliku šansu malim i srednjim preduzećima da predstave svoje proizvode.

On je kazao da je na Samitu, u okviru kojeg su održani i biznis, kao i akademski forum, istaknuto da dijaspora želi da pomaže, kao i da ulaže maticu, i sačuva svoju kulturu i jezik u dijaspori. Stevanović je rekao da privrednici iz dijaspore mogu mnogo da pomognu preduzetnicima u matici, kroz saradnju, kao i u pronalaženju relevatnih partnera.

Foto: Marko Čadež

Foto: Marko Čadež

Cilj Samita je, kako je objasnio, da se plasiraju proizvodi iz Srbije na tržište Ssvajcarske, ali i drugih evropskih zemalja. Stevanović je najavio da će iduće godine Samit biti održan od 1. do 3. juna na istom mestu, pošto je potpisao sporazum sa Gradskom dvoranom u Dietikonu.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa PKS.

Jedan od izlagača Ljubiša Dimitrijević iz firme „Idea Pro“ iz Beča ocenio je da je veoma važno da se održavaju sajmovi na kojima se okupljaju privrednici iz dijaspore, jer pružaju priliku da se umreže. Prema njegovim rečima kroz umrežavanje srpski preduzetnici u dijaspori mogu bolje da posluju, a ujedno i pomognu matici.

Aleks Bermet iz Sremskih Karlovaca, koji proizvodi vina i rakije naglasio je da dijaspora može puno da pomogne, što je sam imao prilike da iskusi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Oprez investitora zbog slabih američkih brojki
Next Strani brendovi više interesantni srpskim kupcima

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Samo 12 domaćih kompanija dobilo podsticaje za novootvoreno radno mesto

Domaći investitori već tri godine lakše mogu dobiti podsticaje za noovotvoreno radno mesto, a prošle godine svega 12 kompanija ušlo je u takav projekat.

Kompanije 0 Comments

Kinesko tržište podiglo septembarsku prodaju Mercedesa

Nemački Daimler saopštio je u petak da je njegova Mercedes-Benz grupa prodala 3,7% više automobila u septembru, usled povećane prodaje SUV modela i veće tražnje na kineskom tržištu.

Kompanije 0 Comments

Alibaba za 3 do 4 godine očekuje transakcije od skoro 1 bilion dolara

Kineski gigant na području elektronske trgovine, Alibaba Group Holding, objavio je kako u naredne četiri godine namerava udvostručiti broj obrađenih transakcija na vrednost veću od bilion dolara, prenosi Reuters.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply