Dijaspora most srpskim privrednicima ka svetu

Dijaspora most srpskim privrednicima ka svetu

Preduzetnicima iz Srbije značajno mogu pomoći srpski privrednici u dijaspori da plasiraju svoju robu u inostranstvu, ocenjeno je na Svesrpskom samitu “Expo 2016”.

Samit je održan u Dietikonu pokraj Ciriha, a predsednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović sumirao je zaključke dvodnevnog skupa, koji je otvorio predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, rekavši da ovakvi sajmovi predstavljaju veliku šansu malim i srednjim preduzećima da predstave svoje proizvode.

On je kazao da je na Samitu, u okviru kojeg su održani i biznis, kao i akademski forum, istaknuto da dijaspora želi da pomaže, kao i da ulaže maticu, i sačuva svoju kulturu i jezik u dijaspori. Stevanović je rekao da privrednici iz dijaspore mogu mnogo da pomognu preduzetnicima u matici, kroz saradnju, kao i u pronalaženju relevatnih partnera.

Foto: Marko Čadež

Foto: Marko Čadež

Cilj Samita je, kako je objasnio, da se plasiraju proizvodi iz Srbije na tržište Ssvajcarske, ali i drugih evropskih zemalja. Stevanović je najavio da će iduće godine Samit biti održan od 1. do 3. juna na istom mestu, pošto je potpisao sporazum sa Gradskom dvoranom u Dietikonu.

On je izrazio zadovoljstvo saradnjom sa PKS.

Jedan od izlagača Ljubiša Dimitrijević iz firme „Idea Pro“ iz Beča ocenio je da je veoma važno da se održavaju sajmovi na kojima se okupljaju privrednici iz dijaspore, jer pružaju priliku da se umreže. Prema njegovim rečima kroz umrežavanje srpski preduzetnici u dijaspori mogu bolje da posluju, a ujedno i pomognu matici.

Aleks Bermet iz Sremskih Karlovaca, koji proizvodi vina i rakije naglasio je da dijaspora može puno da pomogne, što je sam imao prilike da iskusi.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Azijske berze: Oprez investitora zbog slabih američkih brojki
Next Strani brendovi više interesantni srpskim kupcima

You might also like

Kompanije 0 Comments

Rasim Ljajić: Od danas dodatno niže cene roaminga u regionu

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, izjavio je da su cene usluga roaminga za građane Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije, koji koriste usluge mobilnih operatera u te

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradsku industriji piva zakupio makedonski biznismen

Odbor poverilaca Beogradske industrije piva prihvatio je ponudu koju je dalo srpsko preduzeće “M-6 Eden” makedonskog biznismena Svetozara Janevskog za zakup BIP-a. Novi zakupac planira da zaposli 300 radnika.

Prehrambena industrija 0 Comments

Ponovljen oglas za zakup BIP-a

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika ponovo je objavila oglas za prikupljanje ponuda za zakup proizvodnih kapaciteta Beogradske industrije piva (BIP) u stečaju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply