Azijske berze: Oprez investitora zbog slabih američkih brojki

Azijske berze: Oprez investitora zbog slabih američkih brojki

Na azijskim berzama se u ponedeljak trguje oprezno nakon razočaravajućih pokazatelja iz američke ekonomije, no podršku tržištima pruža uverenje ulagača da Fed neće tako skoro povećati kamatne stope.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu 0,7 odsto, dok su cene akcija u Šangaju i Hong Kongu pale oko 0,1 odsto.

Berzanski indeksi u Singapuru i Australiji porasli su između 0,4 i 0,7 odsto, dok se u Južnoj Koreji i još nekim zemljama zbog praznika danas ne radi.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, bio je u 7,30 sati u plusu 0,6 odsto.

Pad tokijskog Nikkei indeksa posledica je visokog kursa jena prema dolaru jer to šteti japanskim izvoznicima, s obzirom da zbog jakog jena slabi cenovna konkurentnost njihovih proizvoda na inostranim tržištima.

A dolar je oslabio u petak, nakon što je objavljeno da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

Ti loši pokazatelji izazivaju sumnje u oporavak najveće svetske ekonomije, nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju.

No, sada više nijedna od vodećih banaka u anketi Reutersa ne očekuje da će američka centralna banka već u junu povećati ključne kamatne stope, što pozitivno utiče na tržišta akcija.

“I dalje mislim da je američka ekonomija snažnija nego što to pokazuju izveštaji o zapošljavanju, no moguće je da je Fed manje u to uveren, pa ne bi trebalo doći do preokreta ako ne bude nekih izuzetno pozitivnih ekonomskih pokazatelja”, kaže Steven Englander, direktor u Citigroupu.

berze

Podršku tržištima pruža i rast cena nafte. Nakon što je prošle nedelje na američkom tržištu cena barela pala 1,1 odsto, jutros je porasla 0,9 odsto, na 49,05 dolara.

Na londonskom je tržištu cena barela jutros porasla 0,7 posto, na 49,97 dolara, nakon što je prošle nedelje zabeležila već osmi rast u poslednjih devet nedelja.

A na valutnim se tržištima dolar malo oporavio, nakon oštrog pada u petak.

Njegov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, ojačao je jutros 0,2 odsto, na 94,23 boda, nakon što je u petak potonuo 1,6 odsto, što je bio njegov najveći dnevni gubitak od februara.

Dolar je prema japanskoj valuti jutros ojačao 0,6 odsto, na 107,16 jena. Američka je valuta ojačala i prema evropskoj, za 0,2 odsto, pa je cena evra skliznula na 1,1340 dolara.

U fokusu ulagača biće danas govor predsednice Feda Janet Yellen, nakon čega bi moglo biti jasnije je li mogućnost povećanja kamata Feda u leti i dalje u ′igri′.

U subotu je predsednica filijale Feda u Clevelandu Loretta Mester kazala da se čini da je postepeno povećanje kamata i dalje prikladno jer slabi pokazatelji s američkog tržišta rada nisu promenili ukupnu ekonomsku sliku.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Google dobija konkurenta u web oglašavanju
Next Dijaspora most srpskim privrednicima ka svetu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Zašto se kompanije povlače sa Beogradske berze?

Kompanije listirane na Beogradskoj berzi počele su da se povlače. Nakon PKB-a, na povlačenje sa berze odlučile su se AIK banka i Imlek.

Svetske berze 0 Comments

Evro, dolar, funta, jen, švajcarski franak, valute tržišta u razvoju…Šta ih čeka u naredna tri meseca?

Od intenzivnih nagađanja na koji način će se oblikovati američka politika pod rukovodstvom predsednika Trampa do egzistencijalnih pitanja Evropske unije u prepunom izbornom kalendaru u Evropi, trgovci valutama imaju zaista obimnu

Fitofarmacija povećava dividendu na 80 dinara po akciji

Odbor direktora Galenike Fitofarmacije sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 24. jun tekuće godine, a pravo učešća imaju akcionari koji budu imali taj status 14. juna tekuće godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply