Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale

Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale

Cene akcija na svetskim berzama protekle su nedelje oslabile jer su investitori oprezni u susret dva važna događaja u junu, zasedanja američke Uprave federalnih rezervi polovinom meseca i britanskog referenduma o članstvu u EU 23. juna.

Glavni indeksi na Wall Street-u su u prošloj nedelji ostvarili različite rezultate. Dow Jones je oslabio 0,4 odsto, S&P 500 je ostao nepromenjen u odnosu na početak nedelje, dok je Nasdaq indeks ojačao 0,2 odsto.

U Evropi je londonski FTSE 100 na nedeljnom nivou oslabio 1,0 odsto, francuski CAC40 2,1 odsto a nemački DAX 1,8 odsto.

Japanski Nikkei indeks je u nedelji dana izgubio na vrednosti 1,1 odsto.

Nelagodnost na tržištima povećana je nakon izveštaja američkog Ministarstva rada objavljenog u petak koji je pokazao da je ekonomija SAD kreirala samo 38.000 radnih mesta u maju u odnosu na očekivanih 162.000. Dodatno, predviđanja za prethodna dva meseca su snižena na neto 59.000, dok je pad stope nezaposlenosti sa 5 na 4.7 procenata. Međutim, taj procenat je smanjen iz problematičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

“Prvo je to bio šok. Međutim, tržište se kasnije smirilo jer ne samo da je sada malo verovatno da će Fed povećati kamate na leto, nego možda neće ništa preduzimati po tom pitanju ovoj godini”, kaže Mark Grant, direktor u “Hilltop Securities”.

Do juče je veliki broj analitičara smatrao da postoje realni izgledi da će američka centralna banka povećati kamatne stope u u junu ili julu. Međutim, izveštaj o zapošljavanju u maju je povećao verovatnoću da će Fed odložiti naredno povećanje kamatnih stopa na decembar.

Ulagači na tržištu kapitala sada smatraju da postoji samo 6 odsto šansi da će Fed povećati kamate u junu, dok su pre izveštaja o zapošljavanju davali više od 20 odsto. Šanse za povećanje kamata u julu pale su na 33 odsto, dok su još u četvrtak iznosile skoro 60 odsto.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

Kako se približava 23. jun, kada će Britanci na referendumu glasati o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji ankete pokazuju da je sve neizvesnije koju će opciju građani izabrati.

Najnovije istraživanje koje je provela ugledna agencija “Opinium” pokazuje da broj pristalica ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u članstvu EU opada.

Tri nedelje uoči referenduma, po anketi Opiniuma 43 odsto Britanaca glasalo bi za ostanak u EU, dok se za izlazak iz EU izjasnio se 41 odsto anketiranih.

Kako prenose britanski mediji značajniji je podatak da su neopredeljeni glasači naklonjeniji Brexit-u.

U nedelji koja dolazi pažnja investitora će biti usmerena na govor predsednice Federalnih rezervi Janet Yellen na temu ekonomske perspektive i monetarne politike koji treba da se održi u ponedeljak u Filadelfiji.

Važno za tržišta biće i objavljivanje trgovinskih podataka iz Kine i preliminarni rezultati Univerziteta u Mičigenu o potrošačkom sentimentu u SAD.

Izvor;Agencije
Previous Irak: Zaustavljena ofanziva na Mosul, svi zaziru od ulaska u sunitski grad
Next Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

You might also like

Najvažnije vesti

Makedonija smanjuje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice iz Srbije

Resorna ministarstva Srbije i Makedonije u petak su dogovorili u Skoplju što skoriju promenu uredbe i smanjenje cene fitosanitarnih uverenja za uvoz pšenice, na nivo cena u Srbiji, rekao je  ministar

Berza

Wall Street: Indeksi pali više od 1 odsto drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale više od 1 odsto, drugi dan zaredom, jer su ulagači i dalje zabrinuti zbog mogućeg ubrzanja tempa povećanja kamata, pa su u februaru

Tema dana

Ponovo otvoren stečaj u Goši

Privredni sud u Požarevcu danas je ponovo doneo rešenje o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila “Goša” u Smederevskoj Palanci, a za stečajnog upravnika imenovan je Aca Mitić iz Žagubice.