Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra prema američkoj valuti protekle je nedelje porastao 2,3 odsto, na 1,1367 dolara, što je najviši nivo od polovine maja.

S druge strane, evro je oslabio 1,2 odsto u odnosu na japansku valutu, na 121,10 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, 3,4 odsto, na 106,53 jena, najniži nivo u mesec dana.

Nakon četiri nedelje neprestanog rasta, vrednost dolara prošle je nedelje oslabila jer je malo verovatno da će američka centralna banka povećati kamate pre jeseni.

Oštar pad kursa dolara usledio je u petak, nakon što je objavljeno da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

Nakon neočekivano slabih podataka s američkog tržišta rada, dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, pao je u petak 1,6 odsto, što je njegov najveći dnevni gubitak od februara.

Posledica je to smanjenih očekivanja da će Fed već za koji mesec povećati referentne kamatne stope jer se čini da američka privreda ne raste toliko brzo koliko se mislilo, pa je pitanje je li spremno za povećanje kamata.

“Ovi podaci znače da Fed neće žuriti, neće povećati kamate u junu, pa ni u julu, a veroatno uopšte neće razmatrati tu mogućnost pre okončanja predsedničkih izbora u SAD-u”, kaže Jonathan Lewis, direktor u “Fiera Capital”.

Izvor:SEEBiz
Previous Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale
Next Švajcarci odbacili predlog da svaki stanovnik mesečno dobija 2.500 franaka bez obzira da li radi ili ne

You might also like

Berza 1Comments

Bolja zarada na pšenici nego američkim obveznicama

Prošle nedelje, prinosi na 10-godišnje i 30-godišnje američke obveznice dostigli su rekordno niske nivoe. Izvršni direktor i šef investicija u DoubleLine Capitalu Jeffrey Gundlach smatra da će pad prinosa postati

Wall Street: Pad Dow Jonesa s rekordnog nivoa

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago pale, pri čemu je Dow Jones indeks pao s rekordnog nivoa, jer su ulagači bili oprezni uoči govora predsednika SAD-a Donalda

Beogradska berza: Nastavljen rast akcija, Energoprojekt holding najprometniji

Drugi dan zaredom nastavljen je rast beogradskog tržišta akcija uz izuzetno skromnu investicionu aktivnost.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply