Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra prema američkoj valuti protekle je nedelje porastao 2,3 odsto, na 1,1367 dolara, što je najviši nivo od polovine maja.

S druge strane, evro je oslabio 1,2 odsto u odnosu na japansku valutu, na 121,10 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, 3,4 odsto, na 106,53 jena, najniži nivo u mesec dana.

Nakon četiri nedelje neprestanog rasta, vrednost dolara prošle je nedelje oslabila jer je malo verovatno da će američka centralna banka povećati kamate pre jeseni.

Oštar pad kursa dolara usledio je u petak, nakon što je objavljeno da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

Nakon neočekivano slabih podataka s američkog tržišta rada, dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, pao je u petak 1,6 odsto, što je njegov najveći dnevni gubitak od februara.

Posledica je to smanjenih očekivanja da će Fed već za koji mesec povećati referentne kamatne stope jer se čini da američka privreda ne raste toliko brzo koliko se mislilo, pa je pitanje je li spremno za povećanje kamata.

“Ovi podaci znače da Fed neće žuriti, neće povećati kamate u junu, pa ni u julu, a veroatno uopšte neće razmatrati tu mogućnost pre okončanja predsedničkih izbora u SAD-u”, kaže Jonathan Lewis, direktor u “Fiera Capital”.

Izvor:SEEBiz
Previous Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale
Next Švajcarci odbacili predlog da svaki stanovnik mesečno dobija 2.500 franaka bez obzira da li radi ili ne

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Investitori mogu da se klade i trguju bitcoinom

CME Group Inc. i Cboe Global Markets Inc. su spremni da ponude ugovore o bitcoin fjučersima i tako olakšaju put investitorima da se klade i trguju bitcoinom, nasuprot regulatorima i

Dinar u blagom padu, kurs 119,64

Dinar je oslabio danas prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 119,6426 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Svetske berze 0 Comments

Bez značajnijeg rasta prinosa u evrozoni

Tržišta obveznica u Centralnoj i Istočnoj Evropi (CIE) suočila su se u drugom kvartalu sa još jednim talasom promena stopa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply