Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Nedeljni pregled: Evro ojačao u odnosu na dolar 2,3 odsto

Na svetskim valutnim tržištima kurs evra prema američkoj valuti protekle je nedelje porastao 2,3 odsto, na 1,1367 dolara, što je najviši nivo od polovine maja.

S druge strane, evro je oslabio 1,2 odsto u odnosu na japansku valutu, na 121,10 jena.

I dolar je oslabio prema jenu, 3,4 odsto, na 106,53 jena, najniži nivo u mesec dana.

Nakon četiri nedelje neprestanog rasta, vrednost dolara prošle je nedelje oslabila jer je malo verovatno da će američka centralna banka povećati kamate pre jeseni.

Oštar pad kursa dolara usledio je u petak, nakon što je objavljeno da je u maju u SAD-u otvoreno samo 38.000 novih radnih mesta, najmanje u poslednjih pet i po godina, dok su analitičari očekivali 164.000.

Nakon neočekivano slabih podataka s američkog tržišta rada, dolarov indeks, ICE, koji meri vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, pao je u petak 1,6 odsto, što je njegov najveći dnevni gubitak od februara.

Posledica je to smanjenih očekivanja da će Fed već za koji mesec povećati referentne kamatne stope jer se čini da američka privreda ne raste toliko brzo koliko se mislilo, pa je pitanje je li spremno za povećanje kamata.

“Ovi podaci znače da Fed neće žuriti, neće povećati kamate u junu, pa ni u julu, a veroatno uopšte neće razmatrati tu mogućnost pre okončanja predsedničkih izbora u SAD-u”, kaže Jonathan Lewis, direktor u “Fiera Capital”.

Izvor:SEEBiz
Previous Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale
Next Švajcarci odbacili predlog da svaki stanovnik mesečno dobija 2.500 franaka bez obzira da li radi ili ne

You might also like

Dinar ojačao prema evru, srednji kurs 118,4110

Dinar je danas za 0,2 odsto jači prema evru nego juče i zvanični srednji kurs je 118,4110 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Tehnološki sektor podstakao rast berzi

Na evropskim berzama su u ponedeljak ujutro indeksi porasli, ponajviše zahvaljujući skoku cena akcija u tehnološkom sektoru nakon vesti da će japanski Softbank preuzeti britanski ARM Holding.

Goša Montaža isključena iz indeksne korpe

Vanrednom revizijom indeksa, koju je sproveo Indeksni komitet Beogradske berze, akcije Goše Montaže isključene su iz sastava indeksne korpe Belex15.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply