Irak: Zaustavljena ofanziva na Mosul, svi zaziru od ulaska u sunitski grad

Irak: Zaustavljena ofanziva na Mosul, svi zaziru od ulaska u sunitski grad

Ofanziva za oslobađanje Mosula, trećeg po veličini grada u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države zaustavljena je jer niko ne želi ući u grad u kojem i šiite i Kurde doživljavaju kao neprijatelje, piše Sputnik.

Ofanziva kurdskih odreda pešmerga na oblast Hazer, u okolini iračkog grada Mosula, praktično je zaustavljena. Tokom sedmodnevnih intenzivnih borbi pešmerge su oslobodile 12 sela u oblasti Hazera. Na liniji fronta nastavljaju se sukobi, pripadnici IS pokušavaju da povrate izgubljena sela i napadaju položaje pešmerga, koristeći i samoubice, prenosi dopisnik RIA Novosti sa mesta događaja.

„Zauzeli smo pusta sela, u kojima niko nije živeo. To su ranije bila sela religioznih manjina koje su pobegle od IS tokom ofanzive. Zbog toga prilikom napada naše pešmerge nismo ugrožavali civile. Ipak, dalje su sunitska sela, u kojima ima ljudi. Ako pešmerge krene u ofanzivu, njihovi životi biće u opasnosti“, objasnio je Ali Auni, vođa ogranka Demokratske partije Kurdistana u oblasti Šejhan.

Kurdi strahuju da bi prilikom osvajanja sunitskih arapskih sela mogli da se suoče sa nelojalnim stanovništvom, u kojem bi moglo da bude mnogo agenata islamista, objasnio je Auni.

Mosul i njegova predgrađa i dalje su okruženi Kurdima sa tri strane — položaji Kurda nalaze se oko 30 do 40 kilometara od gradske zone. Ipak, realna dejstva kada je reč o jurišu na Mosul još nisu počela, iako je on bio najavljen još u februaru.

„Još nema sporazuma kurdskih pešmerga, iračke armije i odreda El Hašd el Šabija (dobrovoljačke oružane snage šiita) o tome ko treba da krene na grad, i ono što je najvažnije — ko će ga kontrolisati posle oslobođenja“, navodi Ali Auni.

„Niko ne želi da preuzme odgovornost za kontrolu nad sunitskim četvrtima, u kojima i Kurde i šiite doživljavaju kao neprijatelje. Niko ne želi da oslobađa sunitski grad, a da potom tera svoje ljude da predaju Mosul“, objašnjava Ali.

Ranije je zvanični predstavnik kurdskih pešmerga Amir Šerifi izjavio da cilj operacije u vezi sa ofanzivom na Mosul za sada nije oslobađanje grada, nego samo udaljavanje linije fronta od kurdskih teritorija, a pešmerge će trošiti ogromne napore na očuvanje linije fronta“, smatra Auni.

Kurdske snage su uz pomoć avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, prošle nedelje pokrenule ofanzivu na Mosul koji je pod kontrolom Islamske države od 2014. godine.

Mosul je treći najveći grad Iraka, nakon glavnog grada Bagdada i Basre. U ovom je gradu 1987. godine živelo 664.221 stanovnika, dok procene iz 2002. godine govore o 1,739.800 ljudi. Arapi čine većinu stanovništva u gradu, a među manjine spadaju Kurdi, Jermeni, Jazidi, i drugi.

Izvor:Sputnik
Previous Konkurs za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje hrane, nagrada milion dinara
Next Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Ženeva: Pregovori o miru u Siriji završeni bez rezultata, nova runda dijaloga u martu

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da su sirijska vlada i opozicija na mirovnim pregovorima postigle “okvirni dogovor” koji definiše proces političke tranzicije u skladu s

Geopolitika 0 Comments

Brazilski Kongres glasao za opoziv Dilme Rousseff

Donji dom brazilskog parlamenta je potrebnom dvotrećinskom većinom podržao opoziv predsednice države Dilme Rousseff, pa je gotovo sigurno da će morati da napusti funkciju tek nekoliko meseci uoči Olimpijskih igara

Geopolitika 0 Comments

The Guardian: Bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju

“Zaboravite Kinu i Bliski istok, bivša Jugoslavija bi tek mogla da izraste u Trampovu prvu pravu spoljnopolitičku glavobolju” – piše britanski “Guardian”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply