Irak: Zaustavljena ofanziva na Mosul, svi zaziru od ulaska u sunitski grad

Irak: Zaustavljena ofanziva na Mosul, svi zaziru od ulaska u sunitski grad

Ofanziva za oslobađanje Mosula, trećeg po veličini grada u Iraku koji je pod kontrolom Islamske države zaustavljena je jer niko ne želi ući u grad u kojem i šiite i Kurde doživljavaju kao neprijatelje, piše Sputnik.

Ofanziva kurdskih odreda pešmerga na oblast Hazer, u okolini iračkog grada Mosula, praktično je zaustavljena. Tokom sedmodnevnih intenzivnih borbi pešmerge su oslobodile 12 sela u oblasti Hazera. Na liniji fronta nastavljaju se sukobi, pripadnici IS pokušavaju da povrate izgubljena sela i napadaju položaje pešmerga, koristeći i samoubice, prenosi dopisnik RIA Novosti sa mesta događaja.

„Zauzeli smo pusta sela, u kojima niko nije živeo. To su ranije bila sela religioznih manjina koje su pobegle od IS tokom ofanzive. Zbog toga prilikom napada naše pešmerge nismo ugrožavali civile. Ipak, dalje su sunitska sela, u kojima ima ljudi. Ako pešmerge krene u ofanzivu, njihovi životi biće u opasnosti“, objasnio je Ali Auni, vođa ogranka Demokratske partije Kurdistana u oblasti Šejhan.

Kurdi strahuju da bi prilikom osvajanja sunitskih arapskih sela mogli da se suoče sa nelojalnim stanovništvom, u kojem bi moglo da bude mnogo agenata islamista, objasnio je Auni.

Mosul i njegova predgrađa i dalje su okruženi Kurdima sa tri strane — položaji Kurda nalaze se oko 30 do 40 kilometara od gradske zone. Ipak, realna dejstva kada je reč o jurišu na Mosul još nisu počela, iako je on bio najavljen još u februaru.

„Još nema sporazuma kurdskih pešmerga, iračke armije i odreda El Hašd el Šabija (dobrovoljačke oružane snage šiita) o tome ko treba da krene na grad, i ono što je najvažnije — ko će ga kontrolisati posle oslobođenja“, navodi Ali Auni.

„Niko ne želi da preuzme odgovornost za kontrolu nad sunitskim četvrtima, u kojima i Kurde i šiite doživljavaju kao neprijatelje. Niko ne želi da oslobađa sunitski grad, a da potom tera svoje ljude da predaju Mosul“, objašnjava Ali.

Ranije je zvanični predstavnik kurdskih pešmerga Amir Šerifi izjavio da cilj operacije u vezi sa ofanzivom na Mosul za sada nije oslobađanje grada, nego samo udaljavanje linije fronta od kurdskih teritorija, a pešmerge će trošiti ogromne napore na očuvanje linije fronta“, smatra Auni.

Kurdske snage su uz pomoć avijacije međunarodne koalicije, predvođene SAD, prošle nedelje pokrenule ofanzivu na Mosul koji je pod kontrolom Islamske države od 2014. godine.

Mosul je treći najveći grad Iraka, nakon glavnog grada Bagdada i Basre. U ovom je gradu 1987. godine živelo 664.221 stanovnika, dok procene iz 2002. godine govore o 1,739.800 ljudi. Arapi čine većinu stanovništva u gradu, a među manjine spadaju Kurdi, Jermeni, Jazidi, i drugi.

Izvor:Sputnik
Previous Konkurs za najbolje projekte iz oblasti organske proizvodnje hrane, nagrada milion dinara
Next Svetske berze: Nelagoda i oprez na tržištima, cene akcija pale

You might also like

Geopolitika 0 Comments

Sirija: Vladine snage preuzele kontrolu nad Homsom

Sirijska vlada u potpunosti je preuzela kontrolu nad trećim najvećim gradom u Siriji, Homsom, u kome više nema nijednog pripadnika naoružane opozicije, prvi put posle više od pet godina, rekao

Politika 0 Comments

Reagovanja na britanski referendum: Wilders pozvao na referendum o članstvu Holandije u EU

Lider holandske antievropske “Stranke slobode” Geert Wilders pozvao je jutros na održavanje referenduma o izlasku ili ostanku u EU u njegovoj zemlji, posle objave da je Britanija glasala za izlazak

Geopolitika 0 Comments

UN: Izbori u Siriji za 18 meseci

Pod pokroviteljstvom UN u Siriji bi se za 18 meseci trebali održati izbori, rekao je za RIA Novosti specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju, Staffan de Mistura.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply