Wall Street: Indeksi u minusu, smanjeni izgledi da će Fed uskoro povećati kamate

Wall Street: Indeksi u minusu, smanjeni izgledi da će Fed uskoro povećati kamate

Cene akcija na američkim berzama u petak su oslabile nakon izveštaja Ministarstva rada i obnovljenih zabrinutosti oko privrednog rasta.

Dow Jones je juče oslabio 0,18 odsto, S&P 500 je pao 0,29 odsto a Nasdaq indeks 0,58 odsto.

Na nedeljnom nivou Dow Jones je izgubio na vrednosti 0,4 odsto. Vrednost S&P 500 je skoro ista kao i na početku sedmice, dok je Nasdaq indeks zatvorio nedelju sa dobitkom 0,2 odsto.

Američka ekonomija kreirala je 38.000 radnih mesta u maju u odnosu na očekivanih 162.000. Dodatno, predviđanja za prethodna dva meseca su snižena na neto 59.000, dok je pad stope nezaposlenosti sa 5 na 4.7 procenata pokrenuo veliki pad u obimu radne snage.

“Prvo je to bio šok. Međutim, tržište se kasnije smirilo jer ne samo da je sada malo verovatno da će Fed povećati kamate na leto, nego možda neće ništa preduzimati po tom pitanju ovoj godini”, kaže Mark Grant, direktor u “Hilltop Securities”.

Do juče je veliki broj analitičara smatrao da postoje realni izgledi da će američka centralna banka povećati kamatne stope u u junu ili julu. Međutim, izveštaj o zapošljavanju u maju je povećao verovatnoću da će Fed odložiti naredno povećanje kamatnih stopa na decembar.

Ulagači na tržištu novca sada smatraju da postoji samo 6 odsto šansi da će Fed povećati kamate u junu, dok su pre izveštaja o zapošljavanju davali više od 20 odsto. Šanse za povećanje kamata u julu pale su na 33 odsto, dok su još u četvrtak iznosile skoro 60 odsto.

Kako je malo verovatno da će Fed uskoro povećati kamate, juče su oštro, 1,4 odsto, pale cene akcija u finansijskom sektoru, kojima bi veće kamate odgovarale. To je bio najveći dnevni pad tog sektora u poslednja dva meseca.

S druge strane, snažno su, 1,6 odsto, porasle cene akcija u komunalnom sektoru, koje obično padaju kada se povećavaju kamate.

Loši podaci sa američkog tržišta rada negativno su uticali na trgovanje u Evropi pa je većina evropskih berzanskih indeksa zabeležilo oštre gubitke. Izuzetak je bio londonski FTSE 100 koji je, podržan energetskim sektorom, porastao 0,39 odsto.

Ostali glavni indeksi vodećih evropskih berzi zatvorili su trgovanje u crvenom. Nemački DAX je oslabio 1,03 odsto, francuski CAC 0,99 odsto, španski IBEX 1,74% a italijanski FTSE MIB 1,53 odsto.

Pan evropski Stoxx 600 u petak je oslabio 0,9 odsto, a u čitavoj nedelji 2.4 odsto, prekinuvši niz od tri uzastopne pozitivne nedelje. 

Izvor:Agencije
Previous MMF u Beogradu 9. juna, NBS očekuje odlične ocene
Next Produktna berza: Nova rekordna cena kukuruza, pšenica pojeftinila

You might also like

Berza

Dinar oslabio, srednji kurs 118,7272

Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto u odnosu na juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,7272 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Berza

Produktna berza: Drastičan pad cene pšenice, nedeljni promet manji za skoro 60 odsto

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje trgovano sa 1.850 tona robe, što je 57,91 odsto manji promet nego prethodne nedelje.

Berza

Evropske berze: Prekinut pozitivni niz, evro iznad 1,11 dolara

Glavni indeksi vodećih berzi u Evropi danas su, nakon četiri uzastopna dobitna dana, zatvorili trgovanje u negativnoj teritoriji.