Sirija: Vladine snage ušle na teritoriju Rake, prvi put nakon dve godine

Sirija: Vladine snage ušle na teritoriju Rake, prvi put nakon dve godine

Sirijska vojska, uz podršku vazdušnih udara ruskih aviona, danas je ušla na teritoriji pokrajine Raka, “srca Islamske države”, po prvi put od avgusta 2014. godine, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava, grupa koja prati ratna dešavanja u zemlji.

U saopštenju se navodi da je sirijska vojska u naletu ka najvećoj sirijskoj brani Tabka na reci Eufrat, 40 kilometara uzvodno od grada Raka, prenose svetske agencije.

Teški ruski vazdušni napadi usmereni su na teritoriju IS-a na istoku sirijske pokrajine Hama, uz granicu s provincijom Rakom. Nešto istočnije je grad Raka, koji je de facto prestonica IS u Siriji i zajedno s Mosulom u Iraku glavni cilj koalicije koja želi uništiti kalifat.

Istovremeno, snage koje podržavaju Sjedinjene Države, uključujući kurdske borce i njihove arapske saveznike, napadaju IS u drugim delovima pokrajina Raka i Alepo.

Američka vojska objavila je da ofanziva napreduje, uz žestoki otpor radikalnih islamista.

Foto:www.yourmiddleeast.com

Foto:www.yourmiddleeast.com

U Iraku, vladine snage uz pomoć američkih vazdušnih napada i proiranskih šiitskih milicija ušle su u ponedeljak u južna predgrađa Faludže.

Već četiri dana drže položaje i nisu se približile glavnim, najnaseljenijim delovima tog grada oko 50 kilometara od Bagdada.

Irački premijer Haider al-Abadi je izjavio kako je briga za živote civila ono što usporava napad nakon što je grad opkoljen sa svih strana.

Tri velike ofanzive predstavljaju jednu od dosad najagresivnijih kampanja protiv IS koja je pre dve godine proglasila kalifat u delovima Iraka i Sirije.

Izvor:Agencije
Previous Banke se rešavaju problematičnih kredita prodajom ili otpisom
Next Dinar u ponedeljak slabiji prema evru, znatno jači u odnosu na dolar

You might also like

Politika 0 Comments

Gulen: Vojni udar u Turskoj je možda izrežiran

Imam Fetulah Gulen koji živi u SAD, a čije pristalice su turske vlasti okrivile za neuspeli puč, u subotu je izjavio da je pokušaj vojnog udara možda bio izrežiran, javlja

Geopolitika 0 Comments

Rusija i Kina stavile veto na rezoluciju SB UN o Alepu

Rusija i Kina stavile su u ponedeljak veto na rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom bi se zatražilo sedmodnevno primirje u sirijskom gradu Alepu, pri čemu Rusija tvrdi da bi

Geopolitika 0 Comments

Kriza u Gambiji: Vojska Senegala opet uvodi red

Vojska Senegala ušla je večeras na teritoriju Gambije kako bi osigurali da novi predsednik Adam Barou može da preuzme dužnost, saopštio je portparol senegalske vojske.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply