Poljska povećava broj vojnika, upisuje i dobrovoljce

Poljska povećava broj vojnika, upisuje i dobrovoljce

Poljska namerava da poveća broj pripadnika regularnih oružanih snaga sa sadašnjih sto hiljada na 150.000 i da formira još tri brigade  teritorijalne odbrane koje će brojati 35.000 ljudi.

“Odlučili smo da povećamo broj poljskih vojnika. Procenjujemo da će vojska sledeće godine imati oko 150.000 ljudi”, rekao je juče novinarima poljski ministar odbrane Antoni Mačjerevič.

Mačjerevič je dodao da će važan deo uvećanog sastava oružanih snaga biti jedinice teritorijalne odbrane od 35.000 ljudi, čije će prve dobrovoljce Poljska početi da upisuje u septembru.

Ministar odbrane nije direktno pomenuo pripajanje Krima Rusiji, ali ovi događaji su naveli Varšavu da unapredi svoje odbrambene kapacitete, navodi AFP.

Svaka od 16 poljskih provincija će imati jedinicu na nivou brigade a najmnogoljudniji i najveći region – Mazovia – dve.

Prioritet u razmeštanju vojnika imaće tri provincije na istoku zemlje, Podlasko, Lublin i Potkarpatje, za koje se veruje da su najviše izložene pritisku Rusije, navode agencije.

Izvor:Agencije
Previous Nedozvoljena količina pesticida u srpskom voću za Rusiju, slede mere
Next Međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu: Status quo neodrživ

You might also like

Geopolitika

Rusija i Kina protiv uvođenja sankcija Siriji

Rusija i Kina uložile su veto u Savetu bezbednosti UN na rezoluciju koju su podnele zapadne zemlje o uvođenju sankcija Siriji zbog njenih navodnih napada hemijskim oružjem.

Tema dana

Predsednik Belorusije: Za Srbiju ćemo uvek učiniti sve što možemo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas u Minsku da Belorusija nikada nije prekidala saradnju sa Srbijom niti namerava da to čini i da Srbija uvek može da računa na

Geopolitika

Velika Britanija namerava da ojača vojne veze sa Nemačkom nakon Brexit-a

Britanija i Nemačka planiraju da potpišu novi sporazum o odbrani nakon što premijerka Tereza Mej pokrene Član 50 o napuštanju EU.