Međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu: Status quo neodrživ

Međunarodna konferencija o izraelsko-palestinskom sukobu: Status quo neodrživ

Dogovoreno rešenje je jedini način za postizanje trajnog mira, sa dve države koje će živeti jedna pored druge u miru i bezbednosti, navodi se u zajedničkom saopštenju posle juče održanog međunarodnog sastanka u Parizu o izraelsko-palestinskom sukobu.

Učesnici su naglasili da status quo nije održiv i istakli važnost da dve strane, Izrael i Palestina, pokažu, politikom i akcijama, posvećenost rešenju o dve države u cilju izgradnje poverenja i stvaranja uslova za potpuno okončanje izraelske okupacije koja je počela 1967. godine.

Francuska je juče bila domaćin sastanka ministara spoljnih poslova velikih sila, koji pokušavaju vratiti mirovne pregovore o izraelsko-palestinskim pitanjima na međunarodnu agendu te naći zajednički jezik kako bi se dve strane vratile za pregovarački sto do kraja godine.

Kako su američki planovi da se postigne sporazum o palestinskoj državi na teritoriji koju je Izrael okupirao zamrznuti dve godine, a administracija je pažnju usmerila na novembarske predsedničke izbore, Francuska je lobirala među ključnim zemaljama da se održi konferencija čiji je cilj pokretanje novog diplomatskog zamaha.

Među ministrima okupljenim u Parizu bili su članovu Kvarteta za Bliski istok – koji sačinjavaju predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Evropske unije i Ujedinjenih naroda – kao i Arapske lige, Saveta bezbednosti UN-a te gotovo 20 zemalja. Na sastanak nisu pozvani ni Izraelci ni Palestinci

Suprotni stavovi Izraelaca i Palestinaca o sastanku u Parizu

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo da je skup u glavnom gradu Francuske bio “propuštena mogućnost”. U izraelskom saopštenju je navedeno da umesto da apeluje na palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da “odgovori na premijerove (Benjamina Netanjahua) ponovljene pozove da odmah počnu direktni pregovori” međunarodna zajednica mu omogućava da nastavi da izbegava pregovore.

“U analima pariska konferencija će biti upamćena samo po tome da je očvrsla palestinske pozicije i udaljila mir”, navedeno je u saopštenju.

AFP je preneo stav zvaničnika Palestine, koji ovaj sastanak nazivaju “značajnim korakom u uspostavljanju mira”.

Palestinski lideri su pozdravili međunarodni sastanak o mirovnom procesu na Bliskom istoku, prenosi AFP.

“Sastanak u Parizu je veoma značajan korak i njegova poruka je jasna: Ako Izraelu bude dozvoljeno da nastavi kolonizovanje i politiku aparthejda u okupiranoj Palestini, budućnost će biti ispunjena ekstremizmom i krvoprolićem, a ne zajedništvom i mirom” – izjavio je visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat.

Građani Jerusalima nisu bili preterano optimistični uoči pariskog sastanka. “Ne znam da li će se rešiti nešto definitivno, na samitu na kojem se okupilo toliko stranih lidera iz toliko evropskih zemalja, moraju da dođu do nekog zaključka. Ali veoma sam skeptičan da će se nešto od toga ostvariti.”

“Ne gajim neku nadu i ne mislim da će se mnogo rešiti. Svaka strana je veoma tvrdoglava u svom stavu i neće da popusti.”

Izvor:Agencije
Previous Poljska povećava broj vojnika, upisuje i dobrovoljce
Next Od 8. juna državna uprava sama pribavlja podatke potrebne za izdavanje dokumenata

You might also like

Geopolitika

Japan uputio protest zbog kineskih brodova u spornim vodama Istočnog kineskog mora

Japan je danas pozvao kineske diplomate u znak protesta nakon što se šest brodova kineske obalske straže približilo spornim ostrvima u Istočnom kineskom moru, u pratnji flote od više stotina

Geopolitika

Mediji: Vučić i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada

Srpski premijer Aleksandar Vučić, sudeći po sastavu nove Vlade, i dalje namerava da balansira između Rusije i Zapada, ocenjuje današnji moskovski list Komersant.

Geopolitika

Sirija: Kurdi se nadaju, ali ne veruju u ostvarenje svih želja

Učestvujući u borbama za Manbij, strateški važan grad na severu Sirije, Kurdi se nadaju da će im to pomoći da objedine svoje tri provincije u jednu celovitu teritoriju.