SAD: Poslodavci smanjili broj radnih mesta

SAD: Poslodavci smanjili broj radnih mesta

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni porast u više od pet godina.

Nezaposlenost je pala sa pet na 4,7 odsto i ona je sada na najnižem nivou od novembra 2007. godine. Taj procenat je smanjen iz problamatičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

Znatno slabiji izveštaja o zapošljavanju od očekivanja može uticati na federalne rezerve koje bi na sastanku sredinom juna trebalo da razmatraju podizanje referentne kamatne stope. Analitičari su procenjivali da će referentna kamatna stopa biti podignuta najverovatnije u julu.

Foto: getty

Foto: getty

Novi podaci su našli mesto i u predsedničkoj trci, pošto je kandidat republikanaca Donald Trump već na Twitteru ocenio da je to “užasan izveštaj”.

S usporavanjem rasta američke privrede u prvom tromesečju usporen je i tempo zapošljavanja – u aprilu je zaposleno 123.000, a očekivalo se 160.000, a u martu 186.000, dok se očekivalo 208.000. U prethodna tri meseca je prosečno zaposleno 116.000 ljudi dok je u 12 meseci zaključno s aprilom prosek bio 230.000 ljudi.

Današnji izveštaj je iznenadjujući i s obzirom na druge skorašnje podatke koji su bili ohrabrujući – potrošnja u maloprodaji u aprilu je porasla, dok su Amerikanci znatno povećali kupovinu automobila i drugih velikih stvari, a povećani su i prodaja kuća i izgradnja stanova.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Majski deficit budžeta 11,3 milijarde dinara
Next Konstituisana Skupština Srbije

You might also like

Najvažnije vesti

Ana Brnabić: Još 5.000 državnih službenika ostaje bez posla

Iz javne uprave, koja obuhvata državu upravu, lokalnu samoupravu i lokalna javna preduzeća do sada je otišlo više od 23.000 ljudi, a za ovu godinu je planirano da bez posla ostane još

Društvo

Srbija i Hrvatska za sanaciju šteta od poplava dobijaju 1,4 miliona evra

Srbiji i Hrvatskoj biće na raspolaganju 1,4 miliona evra namenjenih pre svega sanaciji infrastrukture i prirodnog diverziteta na području Srema i Sremske županije, koja su 2014. pretrpela veliku štetu od poplava.

Društvo

Nezaposleni posle 40 godine teže do posla u Srbiji

Oni koji u petoj deceniji u Srbiji ostanu bez posla, teško ga pronalaze.