Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Cene plemenitih metala snažno su porasle u petak nakon što su podaci sa američkog tržišta rada pokazali da je broj otvorenih novih radnih mesta u SAD najmanji u poslednjih skoro šest godina.

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni nivo zapošljavanja od septembra 2010, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Podaci o zapošljavanju pojačali su neizvesnost na tržištima i sumnju da bi Fed uskoro mogao povećati kamatne stope. Predsednica Fed-a Janet Yellen je prošle nedelje nagovestila da bi centralna banka mogla povećati kamatne stope – ako poraste zaposlenost u SAD.

Analitičari procenjuju da ne postoje šanse da će kamate biti povećane u junu, a sa ovako lošim podacima sa tržišta rada znatno je smanjena mogućnost podizanja kamatnih stopa u julu.

Podaci američkog Ministarstva rada bili su pravi blagoslov za plemenite metale, pa je unca zlata poskupela 30 dolara, odnosno 2,5 odsto, na 1.241 dolar. Uprkos današnjim dobicima zlato je u ovoj nedelji izgubilo 0,87% od svoje vrednosti.

S druge strane, dolar je u korpi valuta oslabio 1,4 odsto, što robu koje su cene iskazane u američkoj valuti, poput plemenitih metala, čini jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Tako je cene srebra i platine, za isporuku u julu, porasle su po 2,3 odsto a paladijuma, za isporuku u septembru, za 2,8 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje
Next Loši podaci na američkom tržištu rada oborili dolar

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, evro najviši u poslednje dve godine

Na azijskim berzama u petak se cene akcija stabilno kreću oko najviših nivoa u 10 godina, dok je kurs evra prema dolaru dostigao najviši nivo u gotovo dve godine jer se spekuliše da

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Indeksi porasli, trgovina nervozna

Na azijskim berzama su indeksi porasli, nakon oštrog pada prethodnih dana, no na tržištu vlada nestabilnost jer su terminski  indeksi na Wall Streetu u minusu nakon jučerašnjeg skoka.

Beogradska berza: Energoprojekt holding i danas najprometniji, skok akcija Komercijalne banke

Poslednji trgovački dan u sedmici doneo je oporavak beogradskog tržišta akcija uz solidan promet od 34,5 miliona RSD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply