Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

Cene plemenitih metala snažno su porasle u petak nakon što su podaci sa američkog tržišta rada pokazali da je broj otvorenih novih radnih mesta u SAD najmanji u poslednjih skoro šest godina.

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni nivo zapošljavanja od septembra 2010, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Podaci o zapošljavanju pojačali su neizvesnost na tržištima i sumnju da bi Fed uskoro mogao povećati kamatne stope. Predsednica Fed-a Janet Yellen je prošle nedelje nagovestila da bi centralna banka mogla povećati kamatne stope – ako poraste zaposlenost u SAD.

Analitičari procenjuju da ne postoje šanse da će kamate biti povećane u junu, a sa ovako lošim podacima sa tržišta rada znatno je smanjena mogućnost podizanja kamatnih stopa u julu.

Podaci američkog Ministarstva rada bili su pravi blagoslov za plemenite metale, pa je unca zlata poskupela 30 dolara, odnosno 2,5 odsto, na 1.241 dolar. Uprkos današnjim dobicima zlato je u ovoj nedelji izgubilo 0,87% od svoje vrednosti.

S druge strane, dolar je u korpi valuta oslabio 1,4 odsto, što robu koje su cene iskazane u američkoj valuti, poput plemenitih metala, čini jeftinijom za kupce koji koriste druge valute.

Tako je cene srebra i platine, za isporuku u julu, porasle su po 2,3 odsto a paladijuma, za isporuku u septembru, za 2,8 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje
Next Loši podaci na američkom tržištu rada oborili dolar

You might also like

Berza

Beogradska berza: Indeksi sedmi uzastopni dan u pozitivnoj teritortiji

Rast beogradskog tržišta akcija nastavljen je, sedmi dan zaredom uz neveliki promet od 15,7 miliona RSD (0,13 miliona EUR).

Berza

Beogradska berza: Halkbanka i danas najtrgovanija, uz rast cene od 22,1 odsto

Današnji trgovački dan na Beogradskoj berzi obeležilo je veliko trgovanje akcijama Halkbanke (CCNB) uz blagi rast oba berzanska indeksa.

Berza

Evro danas 119,16 dinara

Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru kao danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,1681 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).