Pavle Petrović: Finansije daleko od ozdravljenja, zamrzavanje plata do 2018.

Pavle Petrović: Finansije daleko od ozdravljenja, zamrzavanje plata do 2018.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da zabrinjava što se reformski deo ne sprovodi po planu a da je Srbija daleko od ozdravljenja javnih finansija. On dodaje da je ciljeve racionalizacije trebalo promeniti.

“Verujem da je potrebno da plate u državnoj upravi budu zamrznute i u 2017. godini, jer bi se time rashodi sveli na ekonomski održiv nivo”, ocenio je Petrović.

Smatram da ciljeve racionalizacije, a Vlada je planirala da za tri godine od 2015. do 2017. godine, smanji broj zaposlenih u opštoj državi ukupno za 75.000 zaposlenih, treba promeniti, odnosno smanjiti, kazao je Petrović za Novu ekonomiju.

Očigledno je da prvobitni cilj nije bio izvodljiv, a moguće je i nepoželjan. Pored toga, zamrzavanje penzija u 2017. i 2018. godini bi spustilo te izdatke makar do relativno prihvatljivog nivoa, odnosno do 11 odsto BDP, istakao je Petrović.

Petrović je istakao da su pred Vladom Srbije ozbiljni izazovi koji se tiču reformskog aspekta ozdravljenja javnih finansija.

Loše poslovanje javnih i državnih preduzeća je ubedljivo najveći potencijalni rizik po domaće javne finansije, a njihova reforma jedva da je i započela, rekao Petrović.

Zabrinjava to što se upravo reformski deo ne sprovodi po planu, a od toga presudno zavisi održivost ostvarenih fiskalnih rezultata, ali i uspeh čitave fiskalne konsolidacije, upozorio je on.

Najmanje urađeno na reformama Srbijagasa

U Elektroprivredi Srbije još nije usvojena izmena kolektivnog ugovora koja bi omogućila otpuštanje prekobrojnih radnika, a što je, prema planu, trebalo da se završi do kraja prošle godine, podseća on.

Odlaže se i najavljeno poskupljenje struje, rekao je Petrović i dodao da, kada je reč o Železnicama, zastalo se kada je došla na red prva bolna mera – racionalizacija broja zaposlenih.

Najmanje je urađeno na reformama Srbijagasa, budući da su one još uvek samo u formi načelnih planova. Štaviše, ni relativno bezbolna podela preduzeća, u skladu sa zahtevima Evropske energetske zajednice, nije završena, ukazao je Petrović.

Stanje javnih finansija ne zadovoljava

Fiskalna kretanja od početka godine mogu se oceniti dobrim, navodi Petrović, iako upozorava da je Srbija daleko od okončanja procesa ozdravljenja javnih finansija.

U prva četiri meseca, fiskalni deficit manji je od planiranog, te bi do kraja godine mogao da bude oko 3,5 odsto, umesto planiranih četiri odsto BDP. To je dobro, ali stanje javnih finansija još nije na zadovoljavajućem nivou, ponovio je on.

Izvor: Rtv.rs
Previous Azijske berze: Oprezna trgovina
Next Crna Gora: Cena kvadrata u Budvi pada, u Baru skočila 500 evra

You might also like

Trgovina

Miodrag Kostić želi da preuzme Mercator-S

Miodrag Kostić koji je do sada u Sloveniji investirao velika sredstva u nekretnine, turističku industriju i bankarstvo, zanima se i za kupovinu Mercatora-S, maloprodajnog lanca posrnulog Agrokora u Srbiji, ključne kompanije

Najvažnije vesti

Prognoza bankara: Inflacija 2,25 odsto u avgustu 2017. godinu

Bankari i privrednici u Srbiji očekuju očekuju nisku i stabilnu inflaciju kako u narednih godinu dana, tako i u srednjem roku, odnsono do avgusta 2018, pokazala je danas objavljena avgustovska

Energetika i naftna industrija

Kako će najnoviji rast cena nafte uticati na tržište u Srbiji?

Na globalnim tržištima juče se barelom “brent” nafte, koja je međunarodni reper za cene ovog energenta, trgovalo po ceni 53,70 dolara.