Pavle Petrović: Finansije daleko od ozdravljenja, zamrzavanje plata do 2018.

Pavle Petrović: Finansije daleko od ozdravljenja, zamrzavanje plata do 2018.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da zabrinjava što se reformski deo ne sprovodi po planu a da je Srbija daleko od ozdravljenja javnih finansija. On dodaje da je ciljeve racionalizacije trebalo promeniti.

“Verujem da je potrebno da plate u državnoj upravi budu zamrznute i u 2017. godini, jer bi se time rashodi sveli na ekonomski održiv nivo”, ocenio je Petrović.

Smatram da ciljeve racionalizacije, a Vlada je planirala da za tri godine od 2015. do 2017. godine, smanji broj zaposlenih u opštoj državi ukupno za 75.000 zaposlenih, treba promeniti, odnosno smanjiti, kazao je Petrović za Novu ekonomiju.

Očigledno je da prvobitni cilj nije bio izvodljiv, a moguće je i nepoželjan. Pored toga, zamrzavanje penzija u 2017. i 2018. godini bi spustilo te izdatke makar do relativno prihvatljivog nivoa, odnosno do 11 odsto BDP, istakao je Petrović.

Petrović je istakao da su pred Vladom Srbije ozbiljni izazovi koji se tiču reformskog aspekta ozdravljenja javnih finansija.

Loše poslovanje javnih i državnih preduzeća je ubedljivo najveći potencijalni rizik po domaće javne finansije, a njihova reforma jedva da je i započela, rekao Petrović.

Zabrinjava to što se upravo reformski deo ne sprovodi po planu, a od toga presudno zavisi održivost ostvarenih fiskalnih rezultata, ali i uspeh čitave fiskalne konsolidacije, upozorio je on.

Najmanje urađeno na reformama Srbijagasa

U Elektroprivredi Srbije još nije usvojena izmena kolektivnog ugovora koja bi omogućila otpuštanje prekobrojnih radnika, a što je, prema planu, trebalo da se završi do kraja prošle godine, podseća on.

Odlaže se i najavljeno poskupljenje struje, rekao je Petrović i dodao da, kada je reč o Železnicama, zastalo se kada je došla na red prva bolna mera – racionalizacija broja zaposlenih.

Najmanje je urađeno na reformama Srbijagasa, budući da su one još uvek samo u formi načelnih planova. Štaviše, ni relativno bezbolna podela preduzeća, u skladu sa zahtevima Evropske energetske zajednice, nije završena, ukazao je Petrović.

Stanje javnih finansija ne zadovoljava

Fiskalna kretanja od početka godine mogu se oceniti dobrim, navodi Petrović, iako upozorava da je Srbija daleko od okončanja procesa ozdravljenja javnih finansija.

U prva četiri meseca, fiskalni deficit manji je od planiranog, te bi do kraja godine mogao da bude oko 3,5 odsto, umesto planiranih četiri odsto BDP. To je dobro, ali stanje javnih finansija još nije na zadovoljavajućem nivou, ponovio je on.

Izvor: Rtv.rs
Previous Azijske berze: Oprezna trgovina
Next Crna Gora: Cena kvadrata u Budvi pada, u Baru skočila 500 evra

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Kilogram vune za dva kilograma soli

Od raspada SFRJ do pre nekoliko godina vuna se bacala i uništavala, a u poslednjih nekoliko godina promet vune obavlja se u sivoj zoni.

Produktna berza: Cena kukuruza na najvišem nivou u poslednje 3 godine, veliki skok soje

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje bio za 15,05 odsto manji u odnosu na prethodnu sedmicu dok je finansijska vrednost trgovane robe bila za

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Antić: Nova sistematizacija u EPS-u, do tada nema viška radnika

Do kraja marta 2017. biće urađena nova sistematizacija u Elektroprivredi Srbije (EPS) kada će se tačno znati gde su viškovi, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

1 Comment

Leave a Reply