Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Kina u julu lansira prvi svetski kvantni komunikacioni satelit

Kina se sprema da u julu lansira, skoro 500 kilograma težak prvi svetski kvantni komunikacioni satelit u sklopu misije QUESS (Quantum Experiments at Space Scale).

Satelit će pokušati da testira neobični fenomen kvantne povezanosti u kom dve čestice deluju kao međuzavisni par čak i kada su među njima enormne udaljenosti. Svojstvo jedne čestice je ogledalo druge i zajedno čine jedan sistem.

To znači da merenjem osobina jedne čestice kao što je elektron, automatski znamo osobine njegovog “partnera” koji može da se nalazi na drugoj strani svemira. Ovaj fenomen predstavlja problem jer implicira da čestice “komuniciraju” među sobom iako ne postoji fizička mogućnost njihove interakcije, pogotovo ne pri velikim udaljenostima.

foto: thomascook.com

foto: thomascook.com

Prema tome, satelit bi mogao sadržati jednu česticu dok bi se na površini Zemlje nalazio njen “partner”. Na ovaj način kvantna povezanost bi se dodatno testirala zahvaljujući udaljenosti satelita koji će orbitirati na visini od 600 kilometara sinhrono sa Suncem.

Ukoliko se kvantna povezanost pokaže tačnom, implikacije po buduću tehnologiju su enormne, a stručnjaci već vide potencijal u komunikaciji i enkripciji. U ovom projektu pored kineskih naučnika iz Šangaja učestvuju i stručnjaci sa Univerziteta u Beču.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Tek svaki deseti vlasnik placa na Dedinju plaća porez
Next Wall Street: Investitori podstaknuti ohrabrujućim podacima o zapošljavanju

You might also like

Društvo

Iran pogubio nuklearnog naučnika zbog otkrivanja tajni

Iranske vlasti pogubile su nuklearnog naučnika Shahram Amirija zbog otkrivanja “važnih informacija neprijatelju”, prenose agencije.

Društvo

Svaka četvrta izbeglica u Nemačkoj ima posao

Od izbeglica koje su u Nemačku stigle poslednjih godina iz kriznih zemalja gotovo svaka četvrta u međuvremenu ima zaposlenje, piše dnevnik Rheinische Post.

Društvo

Amerikanci preko interneta na Dan zahvalnosti potrošili 1,1 milijardu dolara

Tokom Dana zahvalnosti u SAD-u online kupci na rasprodajama su potrošili preko 1,0 milijardu dolara, što je za 14 odsto više nego godinu dana ranije, što znači da trend e-trgovine uzima sve