Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Vrednost evra porasla je danas iznad nivoa 1,13 dolara, po prvi put u dve nedelje, nakon iznenađujuće loših podataka sa američkog tržišta rada.

Evrom se u popodnevnim satima trguje po ceni 1,335 dolara, što je za 1,65 odsto viša cena u odnosu na prethodni dan.

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni nivo zapošljavanja u više od pet godina, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Nezaposlenost je pala sa 5% na 4,7 odsto, što je najniži nivou od novembra 2007. godine. Međutim, taj procenat je smanjen iz problematičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

Neočekivano slab izveštaj o zapošljavanju će uticati na monetarnu politiku Federalnih rezervi, koje bi na sastanku sredinom juna trebalo da razmatraju podizanje referentne kamatne stope. Predsednica Fed-a Janet Yellen je prošle nedelje nagovestila da bi centralna banka mogla povećati kamatne stope – ako poraste zaposlenost u SAD.

Analitičari procenjuju da ne postoje šanse da će kamate biti povećane u junu, a sa ovako lošim podacima sa tržišta rada znatno je smanjena mogućnost podizanja kamatnih stopa i u julu.

Odmah nakon objavljivanja podataka vrednost dolara na tržištu valuta naglo je pala. Dolarov indeks koji meri vrednost američke u korpi vodećih svetskih valuta pao je 1,3 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske
Next Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi u blagom porastu drugi dan zaredom

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago porasle, drugi dan zaredom, jer svedočenje bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o istrazi o uplitanju Rusije u lanjske predsedničke izbore u

Christine Lagarde: Ne odbacujte bitcoin

Šefica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Chistine Lagarde savetuje centralne bankare širom sveta da se ne opiru uvođenju novih metoda rada i ne odbacuju virtuelne valute kao što je bitcoin.

Cene nafte porasle, u fokusu sastanak OPEC-a

Nakon tri dana uzastopnog pada, cene nafte su jutros porasle podstaknute aktuelnim naporima izvoznika da se smanji proizvodnja ovog energenta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply