Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Evro ojačao iznad nivoa 1,13 dolara, prvi put u dve nedelje

Vrednost evra porasla je danas iznad nivoa 1,13 dolara, po prvi put u dve nedelje, nakon iznenađujuće loših podataka sa američkog tržišta rada.

Evrom se u popodnevnim satima trguje po ceni 1,335 dolara, što je za 1,65 odsto viša cena u odnosu na prethodni dan.

Američki poslodavci naglo su smanjili broj novih radnika u maju na samo 38.000, što je najmanji mesečni nivo zapošljavanja u više od pet godina, pokazali su danas objavljeni zvanični podaci.

Nezaposlenost je pala sa 5% na 4,7 odsto, što je najniži nivou od novembra 2007. godine. Međutim, taj procenat je smanjen iz problematičnog razloga – skoro pola miliona nezaposlenih Amerikanaca je prestalo da traži posao pa se više zvanično ne računaju kao nezaposleni.

Neočekivano slab izveštaj o zapošljavanju će uticati na monetarnu politiku Federalnih rezervi, koje bi na sastanku sredinom juna trebalo da razmatraju podizanje referentne kamatne stope. Predsednica Fed-a Janet Yellen je prošle nedelje nagovestila da bi centralna banka mogla povećati kamatne stope – ako poraste zaposlenost u SAD.

Analitičari procenjuju da ne postoje šanse da će kamate biti povećane u junu, a sa ovako lošim podacima sa tržišta rada znatno je smanjena mogućnost podizanja kamatnih stopa i u julu.

Odmah nakon objavljivanja podataka vrednost dolara na tržištu valuta naglo je pala. Dolarov indeks koji meri vrednost američke u korpi vodećih svetskih valuta pao je 1,3 odsto.

Izvor:Agencije
Previous Poštanska štedionica Srbije kupila obveznice Republike Srpske
Next Porasle cene plemenitih metala, zlato poskupelo 2,5 odsto

You might also like

Društvo 0 Comments

Roubiniju prete smrću jer kritikuje kriptovalute

Jedan od najpoznatijih svetskih ekonomista, Nouriel Roubini, požalio se da je primio pretnje smrću, a da je njegova konsultantska kuća hakovana zbog njegovih negativnih stavova o kriptovalutama.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Neznatne promene indeksa nakon izveštaja o zaposlenosti u SAD

Indeksi američkih berzi zatvorili su trgovanje u petak  u različitim pravcima, uz neznatne promene vrednosti u odnosu na prethodni dan.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi pali peti dan zaredom, Fed oprezan

Na Wall Streetu su i u sredu cene akcija pale, peti dan zaredom, jer se ulagači plaše posledica mogućeg izlaska Britanije iz Evropske unije, pa ih nije ohrabrila ni odluka

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply