Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja

Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja

Na Wall Streetu se u sredu trgovalo oprezno jer podaci najvećih svetskih ekonomija nisu podsticajni, pa su berzovni indeksi ostali gotovo nepromenjeni.

Dow Jones ojačao je 0,01 odsto, na 17.788 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,11 odsto, na 2.099 bodova, a Nasdaq indeks 0,08 odsto, na 4.952 boda. U sedam od 10 sektora S&P 500 indeksa cene su akcija juče blago porasle, pri čemu je zdravstveni sektor ojačao šesti dan zaredom. S duge strane, najviše su pale cene u telekomunikacionom sektoru.

Ulagači su bili suzdržani jer su najnoviji podaci pokazali da je proizvodna aktivnost najvećih svetskih ekonomijaa – od Kine, preko Evrope, do SAD-a – i dalje slaba. Uz to, mnogi nisu spremni menjati pozicije uoči izveštaja o zapošljavanju u SAD-u, koje će biti objavljeno u petak i koje obično znatno utiče na smer tržišta jer bi moglo uticati na odluku Feda o kamatnim stopama.

U anketi Reutersa analitičari procenjuju da je u maju u SAD-u otvoreno oko 170.000 novih radnih mesta, nešto više nego u aprilu. Procenjuje se takođe, da je satnica porasla za 0,2 odsto.

Budu li podaci bolji nego što se očekuje, to bi bio signal da bi američka centralna banka zaista mogla povećati ključne kamatne stope već za koji mesec, kako to najavljuje niz zvaničnika Feda.

Foto:www.telegraph.co.uk

Foto:www.telegraph.co.uk

No, to bi značilo i da se američka ekonomija oporavlja nakon usporavanja rasta u prvom tromesečju i da je dovoljno čvrsto da izdrži povećanje kamata.

Ako podaci budu slabiji od očekivanja, to bi značilo da Fed neće žuriti s povećanjem kamata, ali i da se nastavlja slabost najveće svetske ekonomije.

“Podaci objavljeni ove nedelje nisu ulagačima dali jasnu sliku, pa se nadaju da će izveštaji o zapošljavanju jasnije pokazati kakva je situacija u ekonomiji”, kaže Jonathan Corpina, partner u firmi Meridian Equity Partners.

Na oprez ulagača ukazuje i ispodprosečan obim trgovanja. Na američkim berzama je vlasnika juče zamenilo 6,5 milijardi akcija, dok je prosečni dnevni obim u poslednjih 20 dana iznosio 7 milijardi.

Na evropskim su berzama cene akcija juče pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,62 odsto, na 6.191 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,57 odsto, na 10.204 boda, a pariski CAC 0,67 odsto, na 4.475 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu na ivici stagnacije
Next Azijske berze: Bez želje za rizikom

You might also like

Cene kafe rastu šesti mesec uzastopno

Najava prvih mrazeva u Brazilu i rast vrednosti brazilske nacionalne valute, reala, prema dolaru podigli su u junu cene kafe na najviši nivo od aprila 2015., saopštila je Međunarodna organizacija

Dinar ojačao, srednji kurs 118,3693

Dinar je ojačati prema evru za 0,1 odsto u odnosu na prethodni dan i zvanični srednji kurs iznosi 118,3693 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Belex nedelju otvorio u minusu

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u utorak je iznosila 30,1 milion RSD (0,2 miliona EUR) uz pad berzanskih indeksa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply