Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu na ivici stagnacije

Švajcarska ekonomija u prvom kvartalu na ivici stagnacije

Švajcarska ekonomija usporila je u prvom tromesečju 2016. godine, približivši se ivici stagnacije, pokazali su u sredu podaci njihovog ministarstva ekonomije.

U prva tri ovogodišnja meseca ekonomija je porasla 0,1 odsto u odnosu na četvrti kvartal 2015. godine kada su aktivnosti porasle 0,4 odsto, pokazali su izveštaji ministarstva ekonomije. Ekonomisti su procenjivali rast od 0,3 odsto u prvom tromesečju.

Na godišnjem nivou ekonomske aktivnosti su u prvom tromesečju 2016. godine uvećane za 0,7 posto, što znači da je stopa rasta na godišnjem nivou više nego udvostručena u poređenju s prethodnim kvartalom kada je rast iznosio 0,3 odsto. Ekonomisti su procenili rast na 0,9 odsto.

ekonomija

Marginalni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) najvećim delom proizlazi iz rasta potrošnje domaćinstava i ulaganja u građevinarstvo i na opremu.

Potrošnja domaćinstava porasla je za 0,7 odsto, najpre na usluge u sektoru brige o zdravlju. Ulaganja u opremu i softver uvećana su za 2,1 odsto, a rast od 1,1 odsto zabeležen je kod ulaganja u segmentu građevinarstva. Među glavnim sastavnicama BDP-a pad je zabeležen u stavci državne potrošnje, i to za 0,8 odsto.

U stavci robnog izvoza promene u navedenom razdoblju nisu zabeležene, dok je izvoz usluga uvećan za dva odsto. Takođe je uvoz robe uvećan za 0,4 odsto a usluga za 2,8 odsto, pokazuju podaci ministarstva.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Kipar: Veća zarada od turizma za 24 odsto
Next Wall Street: Investitori oprezni zbog nejasnih pokazatelja

You might also like

Makroekonomija 1Comments

Goran Nikolić: Po ekonomskim pokazateljima smo na petom mestu od dna

Srbija je, po ekonomskim pokazateljima, na petom mestu od poslednjeg, rekao je ekonomista Goran Nikolić.

Makroekonomija 0 Comments

Crnobrnja: Prognoza EK objektivna

Profesor Mihailo Crnobrnja smatra da je najnovija prognoza privrednog rasta Srbije za 2016. koji je Evropska komisija podigla sa 1,6 na dva odsto objektivna.

Makroekonomija 1Comments

Osniva se Razvojna agencija Vojvodine

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je danas formiranje Razvojne agencije Vojvodine, po modelu Razvojne agencije Srbije, i ocenio da je u Srbiji stvorena “nova klima klima poleta i prosperiteta”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply