Sastanak ministara OPEC-a u Beču, mali izgledi za dogovor o nivou proizvodnje nafte

Sastanak ministara OPEC-a u Beču, mali izgledi za dogovor o nivou proizvodnje nafte

Ministri energetike Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) sastaju se danas u Beču kako bi razmotrili ciljeve proizvodnje i cenu nafte, ali je malo verovatno da će doći do promene politike te organizacije pošto su cene nafte značajno povećane od početka godine.

Nafta je sada na oko 50 dolara po barelu, što je rast od oko 80 odsto od januara, čime su siromašniji proizvođači poput Alžira, Venecuele i Nigerije pod manjim pritiskom, a postoje i naznake da će cena i dalje rasti.

U vreme drastičnog pada cena, početkom godine, kada je nafta bila na 13-godišnjem minimumu, mnoge siromašne članice OPEC-a su zatražile da se ograniči proizvodnja pošto je izvoz tog energenta njihov glavni izvor prihoda.

Ministri za naftu 13 članica OPEC-a će se verovatno, opredeliti za status kvo, navodi agencija Associated Press i prenosi mišljenje analitičara Odeljenja za istraživanje sirovina Commerzbank da se očekuje sastanak bez dogovora o ograničenju proizvodnje.

Cene nafte, koje su pre dve godine bile iznad 100 dolara, pale su zbog preplavljenosti tržišta čemu su doprineli američki proizvođači koji crpe naftu iz škrljica, povratak na tržište velikih izvoznika i strategija Saudijske Arabije.

Višku nafte na tržištu dodatno su doprineli Irak, koji obnavlja proizvodnju, i Iran, koji se vraća na tržište posle ukidanja međunarodnih sankcija.

Iako se može očekivati dalji rast, cene nafte se verovatno zadugo neće vratiti na iznad 100 dolara, budući da to zavisi, između ostalog, i od dogovora u kojem treba da učestvuju Saudijska Arabija i Iran, najveći bliskoistočni rivali koji se oštro sukobljavaju za dominaciju u regionu.

Izvor:Beta
Previous Osam proizvođača povlači više od 12 miliona automobila
Next Facebook preko mobilnih telefona prisluškuje svoje korisnike

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Ukrajina spremna da učestvuje u pregovorima o gasu sa Rusijom

Ukrajina je spremna da se pridruži trilateralnim pregovorima o pitanjima vezanim za gas, 9. decembra u Briselu, saopštila je u ponedeljak ukrajinska državna energetska kompanija “Naftogas” na svom Twitter nalogu.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija pregovara sa potencijalnim finansijerom za gasnu vezu sa Bugarskom

Kako nezvanično saznaje Danas, iz krugova bliskih Vladi Srbije, država je počela pregovore sa potencijalnim finansijerom za izgradnju gasovoda između Srbije i Bugarske.

Svetske berze 0 Comments

Zlato na dobitku: Strah od povećanja kamata u SAD zamenio strah od Trampa

Zlato je u ovoj nedelji, uprkos odsustva azijskih trgovaca zbog praznika lunarne nove godine, poslovalo sa najveći dobitkom u poslednja dva i po meseca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply