SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

Sjedinjene države su u sredu napravile još jedan korak u nameri da izoluju Severnu Koreju od svetskog finansijskog sistema zvanično je označivši “globalnim koncernom za pranje novca” i pretnjom za finansijski sistem u svetu.

Cilj Vašingtona je da spreči direktne i indirektne aktivnosti Severne Koreje unutar američkog bankarskog sistema i obezbedi da bilo kakvi poslovi sa trećom stranom, u kojima se nalaze značajne sume dolara ili druge valute, ne mogu da prođu kroz SAD.

Potez Vašingtona usledio je nakon nedavne rezolucije Saveta bezbednosti UN koja poziva sve članice UN da prekinu bankarske veze sa Pjongjangom.

“Današnji potez je dalji korak ka pooštravanju bankarskih veza sa Severnom Korejom i mi očekujemo od svih vlada i finansijskih vlasti da učine isto u skladu sa novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN”, kazao je vršilac dužnosti podsekretara za pitanja terorizma i finansijske špijunaže u Ministarstvu finansija SAD.

“Sjedinjene Države, Savet bezbednosti UN i naši partneri u svetu su svesni koliko Severna Koreja predstavlja pretnju za globalni finansijski sistem”, dodao je američki podsekretar za pitanja terorizma i finansijske špijunaže.

Svetske agencije navode da ovaj potez Vašingtona dodatno izoluje Severnu Koreju, koja se opirala pozivima Saveta bezbednosti UN da Pjongjang obustavi svoj nuklearni program i testiranja balističkih raketa.

Savet bezbednosti UN je u martu uveo Pjongjangu do sada najoštrije sankcije koje uključuju inspekcije celokupnog transporta tereta u i iz Severne Koreje, a prošle nedelje je i EU pojačala sankcije prema Pjongjangu.

Izvor:Agencije

 

Previous EU traži više slobode za Uber i AirBnb
Next Osam proizvođača povlači više od 12 miliona automobila

You might also like

Geopolitika

Shinzo Abe ponovo izabran za japanskog premijera

Shinzo Abe je u sredu ponovo izabran za japanskog premijera nakon što je njegov vladajući blok prošlog meseca zabeležio veliku izbornu pobedu i nekoliko dana uoči posete američkog predsednika Donalda

Društvo

Pad nezaposlenosti u Austriji

Nezaposlenost u Austriji je i u avgustu nastavila da pada, te je prošlog meseca ukupno 374.792 osobe bilo bez posla.

Politika

Nebojša Stefanović: Vlada Srbije ukida Uredbu o pomoćnoj policiji

Vlada Srbije će ukinuti Uredbu o pomoćnoj policiji, a ta policija neće biti formirana, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.