OPEC bez dogovora o nivou proizvodnje nafte

OPEC bez dogovora o nivou proizvodnje nafte

Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nisu na današnjem sastanku uspele da se dogovore po pitanju nivoa proizvodnje nafte, saopštio je generalni sekretar naftnog kartela Abdallah El-Badri.

“Izaći sa cifrom je veoma teško. Ali u ovom trenutku, količina koju proizvodimo je razumna za tržište, i tržište je prihvata”, izjavio je El-Badri po završetku zasedanju OPEC-a u Beču, a prenose agencije.

Sastanak članica OPEC-a je, kako ocenjuje agencija AP, završen bez postizanja bilo kakvog konsenzusa o regulisanju cena i zaliha nafte, što je odmah prouzrokovalo pad cena nafte na energetskim tržištima.

Foto: Kahlid Al Falih, theguardian.com

Foto: Kahlid Al Falih, theguardian.com

Novi ministar energetike Kahlid Al Falih, koji je preuzeo poziciju od veterana Ali al-Naimija prošlog meseca, kazao je da bi grupa trebala da “ohrabruje rebalansiranje tržišta”, što bi značilo napuštanje pristupa samostalnog formiranja cena samo u odnosu na ponudu i tražnju. Očekuje se da će novi ministar predložiti kolektivni maksimum proizvodnje za 13-članu grupu, što će smanjiti nivo zaliha i pomoći nastavak oporavka cena nafte. On je dodao da ne postoji šansa da će Saudijska Arabija “agresivno povećati proizvodnju” ili pokrenuti “kampanju potapanja”. On navodi da želi da se tržište vrati u ekvilibrijum, prenose strane agencije.

Komentar ministra Faliha pred dvogodišnji sastanak grupe je stvorio uslove za obračun sa Iranom, regionalnim rivalom Saudijske Arabije, koji rapidno podiže proizvodnju od januara, nakon godina zapadnih sankcija, piše Financial Times.

“Uprkos dubokom nepoverenju i borbi između Saudijske Arabije i Irana, posmatramo da li mogu da se izdignu iznad svojih različitosti zarad OPEC-a i njenih članica”, kazao je bivši Obamin zvaničnik koji danas vodi konsultantsku kuću Longview Global, Dewardric McNeal.

Po objavljivanju ovog saopštenja, cena “brent” nafte na londonskom tržišto pala je 61 cent, na 49,11 dolara za barel.

Za novog generalnog sekretara naftnog kartela je na današnjem zasedanju izabran Mohammed Barkindo, bivši direktor nigerijske naftne kompanije Nigerian National Petroleum Corp, koji će na toj funkciji zameniti Abdallah el-Badrija iz Libije.

Veća kvota za Iran

Iranski ministar za naftu Bijan Zanganeh rekao je da bi bilo kakvo ponovno uvođenje proizvodnih ciljeva za ovu grupu moralo da podrazumeva individualne proizvodne kvote. On je dodao da Iran namerava dodatno povećanje proizvodnje.

Foto: Bijan Zaganeh, iran-daily.com

Foto: Bijan Zaganeh, iran-daily.com

“Bez državnih kvota, OPEC ne može ništa da kontroliše”, kazao je Zanganeh pre sastanka. On veruje da je “fer” nivo za Iran 14.5 posto ukupne OPEC-ove proizvodnje, što podrazumeva da bi Iranu bilo omogućeno da poveća nivo proizvodnje za skoro 1 milion barela dnevno iznad sadašnjeg nivoa od 3.8 miliona barela dnevno.

Ukupna proizvodnja nafte u grupi OPEC-a u proseku iznosi 32 miliona barela dnevno u 2016, iznad prethodno definisanih 30 miliona barela dnevno.

Izvor:Gdeinvestirati.com
Previous Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima, Turska povukla ambasadora iz Nemačke
Next ECB: Otkup korporativnih obveznica počinje 8.juna

You might also like

Tema dana 0 Comments

Srbija traži novi model glasanja u CEFTA

Srbija pregovara sa članicama CEFTA sporazuma kako bi se način glasanja u toj organizaciji u narednom periodu promijenio, sa ciljem da se izbegne dosadašnja praksa da jedna zemlja blokira drugu

Saobraćaj 0 Comments

Aerodrom Nikola Tesla: Rok za izbor koncesionara produžen do 5. januara

Rok za izbor ponuđača za koncesiju za Aerodrom “Nikola Tesla” u Beogradu produžen je do petka, 5. januara.

Nekretnine 0 Comments

Kuba bi uskoro mogla ozvaničiti vlasništvo nad privatnom svojinom

Ukoliko ove nedelje bude usvojen nacrt novog kubanskog Ustava, u ovoj latinoameričkoj zemlji će opet postojati privatno vlasništvo u pravom smislu te reči.

2 Comments

Leave a Reply