Facebook, YouTube, Twitter zajedno se udružili protiv govora mržnje

Facebook, YouTube, Twitter zajedno se udružili protiv govora mržnje

Neke od najvećih američkih tehnoloških kompanija potpisale su kodeks ponašanja koji je formirala Evropska komisija u kojem pristaju da pomognu jedna drugoj u suzbijanju govora mržnje na Starom kontinentu.

Potpisivanje kodeksa ponašanja je razbesnelo predstavnike grupa koje se bore za prava online, među kojima su organizacije European Digital Rights i Access Now.

Nemaju poverenja u kodeks jer su bile isključene iz procesa njegovog nastajanja (što je trenutno pod istragom evropskih regulatora) i uverene su kako ne štiti pravo na slobodu govora i kako će obesnažiti presudu Evropskog suda za ljudska prava vezanu za slobodu govora.

Facebook, YouTube, Twitter i Microsoft obvezali su se da će pregledati većinu prijava vezanih za nelegalni govor mržnje na njihovim platformama u roku od 24 sata i reagovati tako što će ukloniti sporni sadržaj ili onemogućiti pristup istom, pod uslovom da su prijave precizne i utemeljene. Njihovi uslovi korišćenja i smernice za zajednicu moraće jasno da zabrane mržnju i podstcanje na nasilje.

foto: totalrehabsolutions.com.au

foto: totalrehabsolutions.com.au

Temeljen na zakonu iz 2008. godine, kodeks ponašanja opisuje nelegalni sadržaj ove vrste kao ‘svako ponašanje koje javno podstiče na nasilje ili mržnju usmerenih na grupu osoba ili pripadnike takvih grupa određenih referencom na rasu, boju kože, veroispovest, nasleđe i nacionalnu ili etničku pripadnost’.

Govor mržnje ima negativno dejstvo ne samo na pojedince, već i na one koji govore u ime slobode, tolerancije, nediskriminacije u našim otvorenim društvima i ima jezivo dejstvo na demokratsku raspravu na platformama online, navedeno je u izjavi navedenih kompanija povodom prihvatanja kodeksa.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Beogradska berza: Rast četvrti dan zaredom, solidan promet
Next Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima, Turska povukla ambasadora iz Nemačke

You might also like

Kompanije

Banka HSBC seli 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz

Britanska banka HSBC, najverovatnije će preseliti 1.000 radnih mesta iz Londona u Pariz, pošto Velika Britanija u sklopu izlaska iz EU planira da napusti i jedinstveno tržište, rekao je direktor

Kompanije

BitTorrent prodat blockchain startapu za 140 miliona dolara

BitTorrent, jedan od najprepoznatljivijih brendova u sferi decentralizovanog računarstva i peer-to-peer (P2P) mreža, prodat je blockchain-fokusiranom startapu – kompaniji Tron, koji predvodi Justin Sun.

Kompanije

Firma u Danskoj uvela šestočasovni radni dan

Mala danska prevodilačka firma “Translated By Us” uvela je za svoje zaposlene šestočasovni radni dan, odnosno 30-časovnu radnu nedelju, preneo je danski dnevni list “Berlingske Business”.