Facebook preko mobilnih telefona prisluškuje svoje korisnike

Facebook preko mobilnih telefona prisluškuje svoje korisnike

Facebook stalno sluša razgovore svojih korisnika, tvrdi profesorka Kelly Barnes sa Univerziteta u južnoj Floridi.

Ona tvrdi da zaposleni u Facebooku koriste mobilnu aplikaciju i putem telefona korisnika saznaju o čemu oni razgovaraju. Iz Facebooka kažu da njihova mobilna aplikacija zaista “osluškuje” šta se događa oko nje, ali samo kako bi im to o čemu ljudi razgovaraju, slušaju ili gledaju mogli predložiti kao objavu na Facebooku.

Ta je opcija dostupna već nekoliko godina, ali pažnju javnosti dobila je tek kad je profesorka Kelly Barnes, sa Univerziteta u južnoj Floridi, ukazala na to. Rekla je da joj se ne čini da aplikacija prisluškuje korisnike samo kako bi im pomogla, nego prisluškuje njihove rasprave kako bi im mogla ponuditi relevantne reklame. Testirala je svoju tezu tako što je o određenim temama razgovarala u blizini svoga telefona, a nakon toga na Facebooku primetila oglase na tu temu.

Foto:marketingland.com

Foto:marketingland.com

Tvrdnja profesorke Barnes slaže se sa sve glasnijim tvrdnjama da Facebook iskorišćava svoje korisnike kako bi zaradio na oglašivačima. Kad su se tek pojavile ove tvrdnje, 2014. godine, iz kompanije su rekli da telefon “ne prisluškuje uvek” i da se razgovori ne snimaju. I na svojoj stranici kažu kako ne snimaju razgovore, ali da koriste audiozapise kako bi shvatili šta se događa u blizini telefona. Iako je za sada dostupna samo u SAD-u, opciju promovišu kao jednostavan način deljenja sadržaja koji gledate ili slušate sa svojim prijateljima na Facebooku.

Ukoliko uspešno prepozna o čemu se radi, pored sadržaja će biti prikazana mala brojka ‘1’, na koju korisnici mogu kliknuti i na taj način podeliti sadržaj. Ipak, opcija se može i isključiti.

Na iPhoneu ukoliko želite da isključite ovu opciju idite u postavke aplikacije, pa u postavke sigurnosti i isključite opciju mikrofona. Na Androidu uđite u postavke privatnosti i promenite dozvole koje ima Facebookova aplikacija.

Izvor: GdeInvestirati/B92
Previous Sastanak ministara OPEC-a u Beču, mali izgledi za dogovor o nivou proizvodnje nafte
Next Potpisan Ugovor o izgradnji trafostanice u Beogradu između EPS-a i Siemensa

You might also like

Turizam

Kineski Anbang ponudu za Starwood povećao na 14 mlrd dolara

Kinesko osiguravajuće društvo Anbang povećalo je ponudu za kupovinu Starwood Hotels & Resortsa na gotovo 14 milijardi dolara, više nego što za taj američki lanac luksuznih hotela nudi Marriott International.

IT

Korisnici Applea primorani da plate otkup za sopstvene potrebe

Po prvi put Apple korisnici nalaze se na meti hakera koji su kreirali virus pomoću koga mogu da zaključaju sve fajlove na Mac računarima i za njih traže otkupninu.

IT

Huawei: U planu su novi istraživački centri u Kini i SAD-u

Prema izvorima iz same industrije koje prenosi internet stranica DigiTimes, kineska kompanija Huawei u skoroj budućnosti planira u svojoj zemlji, ali i SAD-u otvori nove istraživačke centre.