Evropske berze bez novih podsticaja, nafta blizu 50 dolara, pojeftinili evro i zlato

Evropske berze bez novih podsticaja, nafta blizu 50 dolara, pojeftinili evro i zlato

Dva značajna sastanka, OPEC-a i Evropske centralne banke, nisu pružili ništa neočekivano što bi podstaklo trgovanje na evropskim berzama zbog čega su glavni berzanski indeksi zabeležili neznatne promene vrednosti.

Danas je indeks berze u Frankfurtu ojačao 0,03 odsto. U plusu, 0,46 odsto zatvorio je i španski IBEX. Negativne pravce zabeležio je indeks berze u Londonu FTSE100, minus 0,10%, francuski CAC40 minus 0,21 odsto i italijanski FTSE MIB koji je oslabio 0,24 odsto.

Kako se i očekivalo, ECB je podigla projektovani privredni rast i inflaciju u evrozoni za ovu godinu, dok mere podsticaja nije menjala. ECB je procenu za inflaciju podigla sa 0,1 na 0,2 odsto, dok za privredni rast navodi da će biti 1,6 odsto u odnosu na prethodnu procenu od 1,4 odsto.

I sastanak ministara energetike članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) protekao je očekivano. Sastanak OPEC-a završen je bez postizanja bilo kakvog konsenzusa o regulisanju cena i zaliha nafte, što je odmah prouzrokovalo pad cena nafte na energetskim tržištima. Odmah po objavljivanju saopštenja sa sastanka, cena “brent” nafte na londonskom tržištu pala je 61 cent, na 49,11 dolara za barel.

U popodnevnim satima cene nafte su porasle, a u jednom trenutku su bile prešle nivo od 50 dolara po barelu, nakon što je američka Uprava za energetske informacije (EIA) objavila da su nedeljne zalihe nafte u SAD pale za 1,4 milion barela.

Pažnja investitora sada je usmerena na izveštaj sa američkog tržišta rada koji će biti objavljen u petak popodne, od kojeg se tržišta nadaju signalima o monetarnoj politici Federalnih rezervi. Danas je predsednik filijale Fed-a u Dalasu Robert Kaplan ponovio da američka ekonomija daje znakove oporavka a inflacija ubrzava, što bi moglo podstaći centralnu banku da uskoro poveća kamatne stope.

Najave skorog povećanja kamatnih stopa u SAD spustili su cenu evra na 1,1150 dolara, što je za 0,35 odsto niža cena u odnosu na juče.

Pod pritiskom su i plemeniti metali, pa se uncom zlata trguje po ceni od oko 1.211 dolara, što je najniža cena u skoro tri meseca.

Izvor:Agencije
Previous ECB: Otkup korporativnih obveznica počinje 8.juna
Next Avio karte za daleke destinacije po specijalnim cenama

You might also like

Beogradska berza: NIS najprometniji, Aerodrom prekinuo uzlazni trend

Ukupan promet u trgovanju na Beogradskoj berzi u ponedeljak je iznosio 9,2 miliona RSD (74,1 hiljadu EUR), a indeks Belex15 je ojačao 0,2% na 746,1 poen.

Azijske berze: Blagi skok funte

Na azijskim berzama i u utorak vlada nesigurnost, iako su se kurs funte i cene nafte malo oporavili, dok ulagači procenjuju rizike od posledica odluke Britanaca o izlasku iz Evropske unije.

Azijske berze: Azijski ulagači oprezni, dolar stabilan

Na azijskim berzama se u ponedeljak trguje mirno, a podršku tržištima pruža nada ulagača u nove podsticajne mere vodećih centralnih banaka u svetu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply