EU traži više slobode za Uber i AirBnb

EU traži više slobode za Uber i AirBnb

Evropska unija će svojim članicama preporučiti da ne zabranjuju kompanije kao što su Uber i Airbnb već da zakonski regulišu “ekonomiju deljenja”, preneo je portal Euractiv.

U smernicama o “ekonomiji deljenja” (sharing economy) koje sutra treba da budu objavljene, Evropska komisija će tražiti od članica EU da preispitaju i dopune zakonodavstvo ako je neophodno, da se okonča fragmentacija propisa s kojom se suočavaju Uber, Airbnb i druge kompanije širom Evrope.

Zbog neodgovarajućih dozvola, zabrinutosti za zaštitu potrošača i ispunjavanje poreskih obaveza, kao i nepostojanja jasnih odnosa izmedju takvih kompanija i korisnika, Francuska, Španija i Nemačka imaju restriktivan pristup, navodi Euractiv. S druge stane, zemlje poput Estonije, Litvanije, Finske i Velike Britanije prihvatile su ovaj nov tip kompanija.

foto: airbnb.com

foto: airbnb.com

Evropska komisija u nastojanju da uvede jedinstveni pristup, u novim smernicama će razjasniti sporna pitanja kao što su ko je odgovoran ako se pojavi problem ili kakav je status zaposlenog.

Kompanija Uber svojom aplikacijom omogućava putnicima da zakažu vožnju kod Uberovih vozača koji ne rade u okviru taksi sistema, što snižava troškove prevoza u gradovima, čime je izazvao nezadovoljstvo taksista u mnogim gradovima.

Airbnb omogućava iznajmljivanje soba, stanova i kuća skoro bilo gde u svetu, od luksuznih pa do vrlo jeftinih stanova. U Berlinu je zbog toga donet zakon po kojem je nelegalno preko sajtova kao što je Airbnb iznajmljivati ceo stan na par dana. Obrazloženje je da je zbog Airbnbija skočila cena stanova za obične Berlince.

Izvor: GdeInvestirati/Beta
Previous Azijske berze: Bez želje za rizikom
Next SAD zvanično označile Severnu Koreju pretnjom po globalni finansijski sistem

You might also like

Wall Street predlaže da iPhone napravljen u Americi bude skuplji za 100 ili 200 dolara

Apple, njegovi dobavljači i kompanije koje su angažovane na sklapanju iPhone telefona, razgovaraju o pronalaženju načina da proizvode ove telefone u SAD.

Kompanije 0 Comments

Neoplanta: Fabrika otpadnih voda i nova farma

Industrija mesa Neoplanta u narednom periodu planira nekoliko vrednih projekata, među kojima i fabriku otpadnih voda.

Kompanije 0 Comments

Srbija: Stigli jeftiniji Toyotini ekološki modeli

U Srbiji se, od 1. jula, mogu nabaviti svi hibridni modeli Toyotinih vozila po nižim, subvencionisanim cenama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply