Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima, Turska povukla ambasadora iz Nemačke

Bundestag usvojio rezoluciju o genocidu nad Jermenima, Turska povukla ambasadora iz Nemačke

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima u Prvom svetskom ratu priznaje kao genocid.

Rezolucija, pod nazivom “Sećanje na genocid nad Jermenima i drugim hrišćanskim narodima 1915. i 1916. godine”, usvojena je uz podršku svih partija u parlamentu.

Tokom glasanja je samo jedan poslanik bio uzdržan a jedan protiv.

Sednici Bundestaga nije prisustvovala kancelarka Angela Merkel, kao ni vicekancelar Sigmar Gabriel i ministar spoljnih poslova Frank-Walter Steinmeier, a bila su prisutna samo tri ministra nemačke vlade.

Pitanje genocida nad Jermenima je posebno osetljivo u Nemačkoj, pošto ona ima specijalne veze sa Ankarom između ostalog i zbog toga što tri miliona Turaka živi u Nemačkoj, navodi AFP.

Bundestag je o rezoluciji glasao u osetljivom trenutku kada je Ankara potrebna Nemačkoj i EU kako bi se zaustavio priliv migranata, dok su tenzije visoke povodom niza pitanja, uključujući ljudska prava.

Turska povukla ambasadora iz Nemačke

Turska je pozvala na konsultacije ambasadora te zemlje u Nemačkoj nakon što su nemački poslanici danas usvojili rezoluciju kojom se masakr otomanskih snaga iz 1915. nad Jermenima naziva “genocidom”, rekao je premijer Turske Binali Yildirim.

U govoru u turskoj prestonici Ankari, Jildirim je kazao da je “rasistički jermenski lobi” odgovoran za odluku nemačkog parlamenta, koju je turski premijer opisao kao pogrešnu, prenosi Reuters.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će se rezolucija nemačkog parlamenta ozbiljno odraziti na odnose između Berlina i Ankare. Na konferenciji za novinare u Najrobiju, koja je uživo prenošena na turskoj televiziji, Erdogan je rekao da će po dolasku turskog ambasadora u Nemačkoj, vlada razgovarati o koracima koje će Ankara preduzeti kao odgovor na rezoluciju.

Jermenija pozdravlja nemačku rezoluciju o genocidu

Jermenija je danas pozdravila odluku nemačkog parlamenta da usvoji rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid.

Jermenski ministar spoljnih poslova Edvard Nalbandijan pohvalio je tu odluku kao “dragocen doprinos Nemačke ne samo međunarodnom priznanju i osudi genocida nad Jermenima, već i univerzalnoj borbi za sprečavanje genocida, zločina protiv čovečnosti”, preneo je AFP.

Jermeni tvrde da je milion i po Jermena ubijeno između 1915. i 1917. kada se Osmanlijsko carstvo raspadalo, dok Turska oštro odbacuje te tvrdnje i tumači ih kao posledicu građanskog rata. Više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale su genocid nad Jermenima.

Izvor:Tanjug
Previous Facebook, YouTube, Twitter zajedno se udružili protiv govora mržnje
Next OPEC bez dogovora o nivou proizvodnje nafte

You might also like

Politika

Nemce izlazak Britanije iz EU može koštati 45 milijardi evra

“DZ bank”, četvrta najveća banka u Nemačkoj, uradila je studiju koja pokazuje da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da košta Nemačku do 45 milijardi evra do kraja 2017,

Geopolitika

Britanija optužila Španiju da koristi Brexit kako bi se “dokopala” Gibraltara

Velika Britanija je optužila Španiju da koristi Bregzit da bi se “dokopla zemlje”, misleći na Gibraltar, i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smernica o pregovorima koje je izdala

Politika

Nikolić odlučio da se kandiduje za predsednika Srbije

Aktuelni predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je sinoć da se ponovo kandiduje na izborima za šefa države, preneli su N1 i “Sputnjik”, pozivajući se na svoje izvore.