Savet Evrope upozorio na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj

Savet Evrope upozorio na diskriminaciju Srba u Hrvatskoj

Savet Evrope upozorava da se u Hrvatskoj u dovoljnoj meri ne poštuju postojeći zakoni koji se odnose na prava manjina, a posebno se naglašavaju problemi sa kojima je suočena srpska nacionalna manjina, kako na nacionalnom tako i na loklnom nivou.

Prava srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj u pogledu korišćenja svog jezika i pisma, ekonomska integracija povratnika kao i pristup Srba tržištu rada u Hrvatskoj obeležen je diskriminatornim pristupom, navodi se u poslednjem izveštaju Saveta Evrope.

Savetodavni komitet Saveta Evrope koji se bavi pitanjima Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina (FCNM) ocenio je da se postojeći zakonski okvir koji se odnosi na pitanje prava manjina u Hrvatskoj, najčešće ne sprovodi u praksi.

”Malo je pripadnika nacionalnih manjina koji su zaposleni u javnom sektoru, a prava na upotrebu jezika i pisma manjina se ne primenjuju u pojedinim delovima Hrvatske”, navodi se u poslednjem saopštenju Saveta Evrope, a koje se odnosi na stanje nacionalnih manjiha u Hrvatskoj.

Iz Strazbura tako stiže upozorenje da u Hrvatskoj raste broj incidenata zasnovanih na govoru mržnje, koji je, kako se ocenjuje u izveštaju, postao sve više prihvatljiv način izražavanja kako u medijima tako i na političkoj sceni Hrvatske.

Takva vrsta anti-manjinske retorike utiče na to da se pojedinci ustručavaju u korišćenju svojih zakonom zagarantovnih prava, a sve zbog straha od mogućih posledica.

”Otpor i nasilje protiv primena zakona u Vukovaru, kada je reč o poštovanju korišćenja ćiriličnog pisma na natpisima javnih zgrada, u prvi plan je stavilo ozbiljan nedostatak svesti i razmatranja ljudskih i manjinskih prava od strane dela lokalnih vlasti. To je dovelo do dizanja tenzija i govora mržnje širom zemlje, izazivajući pritom strah menju pripadnicima srpske manjine”, stoji u poslednjem izveštaju Saveta Evrope.

Istovremeno, i ekonomska integracija povratnika u Hrvatsku ocenjuje se u Strazburu kao ozbiljan izvor za zabrinutost.

Savetodavni komitet Saveta Evrope, zadužen za primenu Konvencije za zaštitu nacionalnih manjina, navodi da je posetio područja na kojima borave srpski povratnici u Hrvatskoj.

Ocenjeno je da su osnovne javne usluge, kao što su snabdevanje vodom, gasom ili strujom, često u prekidu, kao i da, od kraja 1991-1995 konflikta, nije bilo ozbiljnijih investicija u popravku oštećene infrastrukture.

”Neka od sela nemaju nikakav oblik javnog transporta, što predstavlja problem naročito za stare osobe. Ne postoji autobuska linija između srpskog sela i Gračaca, a predlog da se ona uspostavi obijen je bez obrazloženja”, navodi se u tekstu izveštaja Saveta Evrope o stanju nacionalnih manjina u Hrvatskoj.

U zaključku četvrtog po redu izveštaju o poštovanju manjinskih prava u Hrvatskoj, Savet Evrope u svojim preporukama insistira na poboljšanju stanja manjina u Hrvatskoj, uključujući sistematsku i brzu osudu svake vrste nacionalizma i anti-manjinske retorike u medijima i političkom životu Hrvatske.

Od hrvatskih vlasti se očekuje efikasna istraga i kažnjavanje svih mržnjom ispirisanih zločina i govora.

Savetodavni komitet za ljudska prava Saveta Evrope poziva na investiraje u infrastrukturu i radna mesta što bi trebalo da dovede do razvoja trenutno marginalizovanih područja Hrvatske, koja su uglavnom naseljena ugroženim pripadnicima nacionalnih manjina, na prvom mestu povratnicima kao i pripadnicima romske populacije.

Izvor:Tanjug
Previous Švajcarska: Otvoren najduži železnički tunel na svetu
Next Beohemija-Inhem iz Zrenjanina u stečaju

You might also like

Društvo

Sledeće sedmice kreću vozovi ka Solunu, Sofiji i Istanbulu

Preduzeće Srbija Voz a.d. saopštilo je da će od 1. juna ponovo saobraćati međunarodni vozovi na relacijama ka Solunu, Sofiji i Istanbulu.

Tema dana

Većina zgrada u Srbiji, uključujući i Beograd, nema gromobran

Meteorolog Časlav Stanojević kaže da bi trebalo pokrenuti policijsku istragu kako se desilo da na ulici u gradu poginu dve devojčice od udara groma i da li je Hala sportova,

Lifestyle

Vozačke dozvole iz Srbije priznate u Austriji

U Austriji je stupila na snagu izmena Uredbe o sprovođenju zakona o vozačkim dozvolama, kojom se priznaju vozačke dozvole izdate u Srbiji.